Suomessa eli harha rokotteiden tehosta, kun taas Italia ei koko aikana luopunut maskeista kokonaan - Kolumnit - Aamulehti

Suomessa eli harha rokotteiden tehosta, kun taas Italia ei koko aikana luopunut maskeista kokonaan

Italiassa myös rokotettujen elämää ovat koko ajan säädelleet koronasäännöt. Ehkä siksi tilanne Italiassa ja myös Espanjassa on kohtuullinen. Maanantaina astui voimaan super green pass, yhä tiukempi koronatodistus. Suomi aloittaa samoin oman passinsa käyttöä.

12.12.2021 9:00

Italialle oli onni, että kaksi vuotta sitten se oli koronan keskus. Rujosti sanottu? Loukkaus niitä kohtaan, jotka siinä epidemiassa kuolivat?

Onko ennemminkin loukkaus kuolleita kohtaan kieltää koko tauti ja sen suojatoimet?

Kaksi vuotta sitten koronan ensimmäisenä kuukautena erityisesti yhdessä Pohjois-Italian provinssissa kuoli käsittämätön määrä ihmisiä. Bergamon provinssissa, joka on laajempi käsite kuin Bergamon kaupunki, jonka meistä moni tuntee Ryanairin halpojen lentojen kautta, on noin 1,1 miljoonaa asukasta.

Reilussa kuukaudessa, eli helmikuun 20. päivästä maaliskuun loppuun 2020 provinssissa kuoli liki 6 000 ihmistä, miltei yhtä paljon kuin Parkanossa tai Ikaalisissa on asukkaita. ISTAT:in mukaan se on moninkertaisesti enemmän kuolleita kuin tuossa provinssissa oli edellisinä neljänä vuotena yhteensä.

Italialla meni hetki tajuta asian vakavuus, mutta sitten se sulki maakuntien rajat kerralla. Eurooppalaisessa maailmassa, jossa yksilöt ovat kuin kaikkivoipia lapsia, se oli rohkea veto.

Sen jälkeen Italia on osannut olla varuillaan. Rokotuksista on toivottu vapauttajaamme, mutta Italia ei jättäytynyt sen varaan, vaikka ottikin ensimmäisenä käyttöön koronapassin.

Maski on ollut sisätiloissa koko ajan pakollinen niin rokotetuille kuin rokottamattomille ja sääntöjä totellaan. Täällä moni tuntee koronaan kuolleen, kun taas Suomessa moni tuntee kaverin, jolle se oli vain pikku flunssa.

Rajoitukset näyttävät toimivan. Ainakin vielä niin Italian kuin Espanjankin koronatilanne on Euroopan parhaimpia, vaikka talvea kohden tartuntoja on tullut ja tulee lisää.

Täältä katsoen Suomessa näytti pitkään elävän harha, että rokotettu ei sairastuisi tai levittäisi virusta. Ainakin rokotteen vastustajille se on lempiargumentti, kun joku sitten sairastuikin. Epävarmat eivät halua ottaa rokotetta, kun eivät ymmärrä sen logiikkaa.

Rokote vähentää riskiä sairastua ja erityisesti se vähentää riskiä sairastua vakavasti. Rokotettu siis suojelee itseään, mutta sitä kautta hän suojelee myös muita. Vakavasti sairastuneille on rajallinen määrä tehohoitopaikkoja, ja niiden täyttyessä lääkärit joutuvat päättämään, ketä hoidetaan.

Nuori vakavasti sairastunut vie hyvin todennäköisesti paikan vanhalta vakavasti sairastuneelta. Se tuntuu epäreilulta, varsinkin jos tämä nuori on omasta päätöksestään rokottamaton.

Niin Suomessa kuin Italiassakin tehohoidossa on suurin osa rokottamattomia.

Maanantaina 6. joulukuuta Italiassa astui voimaan super green pass, superkoronatodistus. Kahteen, ja kohta kolmeen kertaan rokotettujen kohdalla käytännössä mikään ei muuttunut. Pääsemme töihin, elokuviin, ravintoloihin ja julkisiin kulkuvälineisiin tai vaikkapa hiihtämään.

Rokottamattomien kohtelu koveni. He eivät esimerkiksi saa käyttää paikallisliikennettä tai mennä hotelliin, mikä aiemmin oli sallittua. Taksin saa tilata ja ruokakaupassa saa käydä. Negatiivisella koronatestillä pääsee erikseen lueteltuihin kohteisiin.

Rajoitukset kiristyvät välittömästi, jos tautitilanne omassa kunnassa huononee ja sen värikoodi muuttuu keltaiseksi tai punaiseksi. Vähiten rajoitukset kiristyvät rokotetuilla.

Bergamon oppi ei ole mennyt perille kaikille täälläkään. Esimerkiksi pohjoisen Triestessä on kapinoitu rajusti sekä rajoituksia että rokotteita vastaan. Rajakaupungin tartuntaluvut ovat huipussa, mutta no vax-ihmisiä eli rokotevastaisia se ei pelota.

Italian viranomaiset ovat myös kertoneet valmistautuvansa no vax -terrorismiin.

Sari Passaro

Kirjoittaja asuu Italian Toscanassa ja ottaa kolmannen rokotteensa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut