Pitkon kolumni: Puhelin pöydälle ja aamulla kotiin - Kolumnit - Aamulehti

Puhelin pöydälle ja aamulla kotiin – ministerien hälytysjärjestelmä petti jo 90-luvulla

”Olin ajamassa Hämeenkyröstä Aamulehden Helsingin toimitukseen töihin ja kuulin uutiset samaan aikaan kuin pääministeri Esko Aho. Uutinen oli niin valtava, että minun oli pysähdyttävä Janakkalan Kesoilille juomaan kuppi kahvia”, Matti Pitko kirjoittaa.

6.12.2021 17:35

Helsingin yössä ilman valtioneuvoston puhelinta juhlinutta pääministeri Sanna Marinia yritettiin mediatietojen mukaan tavoittaa kaksi kertaa, mutta turhaan.

Olisi kerrottu, että hän on saanut korona-altistuksen ulkoministeri Pekka Haavistolta.

Sanna Marin kertoi Aamulehdelle jättäneensä hallituksen puhelimen pöydälle siksi, ettei se huku tai joudu vääriin käsiin.

Marinin temppu oli harkitsematon, sillä pääministerin pitää olla aina tavoitettavissa, oli hän sitten missä tahansa.

Kun Marin on monen kansalaisen esikuva, niin miksi sitten minäkään en voi tehdä kuten pääministeri. Puhelin pöydälle ja aamuyöstä kotiin.

Kerronpa pari muutakin katkosta:

Esko Aho ajoi taksilla maanantaiaamuna 19. elokuuta 1991 Kokkolan lentoasemalle. Radiossa alkoivat kello seitsemän uutiset, joissa kerrottiin, että Neuvostoliitossa oli tapahtunut yöllä vallankaappaus.

Aho kuuli uutisen taksin radiosta, sillä ministerien hälytysjärjestelmä oli pettänyt.

Ulkoministeri Paavo Väyrynenkin kuuli kaappauksesta vasta, kun Yleisradio herätti hänet.

Olin ajamassa Hämeenkyröstä Aamulehden Helsingin toimitukseen töihin ja kuulin uutiset samaan aikaan kuin Aho.

Minulle, Karjalan evakkojen lapselle, vallankaappaus Neuvostoliitossa oli niin valtava uutinen, että minun oli pysähdyttävä Janakkalan Kesoilille juomaan kuppi kahvia.

Nuori pääministeri Aho ehti olla pääministerinä vain 84 päivää, kun hän joutui pahimpaan mahdolliseen tilanteeseen, vallankumoukseen itäisessä naapurissa.

Presidentti Mihail Gorbatšov oli syrjäytettynä Krimillä. Kovan linjan kommunistit olivat kaapanneet vallan. Gennadi Janajev oli julistautunut presidentiksi.

Aho tunsi Janajevin, joka toimi Ahon aikana Neuvostoliiton nuorisojärjestöjen komitean puheenjohtajana. Aho ei pitänyt Janajevista eikä Janajev Ahosta.

Presidentti Mauno Koivisto uskoi ystävänsä Gorbatšovin paluuseen vielä senkin jälkeen, kun Boris Jeltsin oli ottanut vallan.

Gorba ei palanut, Janajev joutui linnan, Jeltsinin jälkeen tuli Putin.

Marinin yhden kännykän jättäminen kotiin ei ole iso juttu, mutta harkitsematon teko. Olisihan pääministeri löydetty. Henkivartija on aina mukana.

Kirjoittaja on pakinoitsija.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut