Kolumni: Suomessa ei ole hevosenpäätä sängyssä mutta tuskin lintukotokaan - Kolumnit - Aamulehti

Suomessa et löydä hevosenpäätä sängystä, mutta ei tämä ole lintukotokaan

Suomessa korruptiota ja sen riskiä esiintyy erityisesti elinkeinoelämän ja viranomaisten välisessä toiminnassa, kirjoittaa Virpi Tiainen.

7.12.2021 6:30

”Tammikuussa 2022 käydään aluevaalit. Uusien luottamushenkilöiden päätettävinä ovat kymmenien miljardien eurojen sote- ja pelastuspalvelut. Kunnille jäävät kaavoitus ja elinkeinotoimi, jotka ovat korruptiolle alttiita aloja.”

Näin kirjoittivat Kuntalehden näkökulmapalstalla (16.11.) virkavastuuta koskeneessa tekstissä rikos- ja prosessioikeuden emeritusprofessori Pekka Viljanen ja yliopistonlehtori Matti Muukkonen ja tulivat nostaneeksi esille alkaneen vuosikymmenen tärkeimpiin lukeutuvan kuntia koskevan aihepiirin, korruption.

Määritelmän mukaan korruptio on vaikutusvallan väärinkäyttöä edun tavoittelemiseksi. Meistä monille korruptio-sanasta tulevat mieleen todelliset tapaukset Salora, Noppa tai Nuorisosäätiö, mutta useimmille vain fiktiiviset Kummisetä-elokuvat: vilttihattuiset liituraitapukumiehet hiiviskelevät yössä kiristämässä ja kostamassa; vastustajan sängystä löytyy hevosenpää.

Eihän sellainen liity mitenkään Suomen kuntiin. No ei (onneksi) liitykään, mutta ihan nollakorruption lintukodossa emme pääse kuntaveroeurojamme pulittamaan.

Oikeusministeriön Korruptiontorjunta.fi-sivuston mukaan korruptioista vapaita maita ei ole, ja tämä pätee myös Suomessa, vaikka Suomea pidetäänkin yhtenä vähiten korruptoituneista maista maailmassa.

Ministeriön mukaan Suomessa korruptiota ja sen riskiä esiintyy erityisesti elinkeinoelämän ja viranomaisten välisessä toiminnassa.

Korruptiolle alttiita riskialueita ovat esimerkiksi julkiset hankinnat ja tarjouskilpailut, yhdyskuntasuunnittelu ja poliittinen päätöksenteko. Korruptio ilmenee vaikkapa tuttavien tai sukulaisten suosimisena, eturistiriitoina, epäeettisenä päätösten valmisteluna salassa tai sisäpiirin kesken sekä lahjuksina.

Joko alkaa kuulostaa Kummisedältä (ilman hevosenpäitä)?

Kaavoitus ja elinkeinotoimi ovat kunnan ja meidän kuntalaisten elinehto. Kunnat kaavoittavat maata kodeille ja työpaikoille, ja yritykset työllistävät palkkalistoilleen ihmisiä, jotka maksavat kunnallisveroa, kuten yrityksetkin. Lisäksi kunta tilittää itselleen kiinteistöveron.

Kuviossa pyörii valtava rahasumma, ja juuri raha voi tuoda kuvioon mukaan korruption tai korruptiolta haiskahtavan toimintatavan.

Keskeisin kysymys kuuluukin, voiko kunta missään oloissa panna yritystoiminnan tarpeita kunnan ja kuntalaisten edun edelle, ja jos näin käy, onko silloin kyse korruptiosta?

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut