Kolumni: Joulun odotus ilman konsertteja on tyhjä - Kolumnit - Aamulehti

Joulun odotus ilman konsertteja on tyhjä

Siinä on jotain liikuttavaa, kun pimeän syksyn ja joulukiireiden ryydyttämät ihmiset pysähtyvät hetkeksi laulamaan joululauluja yhdessä, kirjoittaa Aamulehden tuottaja Elina Laurila kolumnissaan.

27.11.2021 7:00

Aamulehti

Musiikki on aina kuulunut olennaisena osana jouluuni ja varsinkin siihen valmistautumiseen. Jos joillekin joulutunnelma syntyy jouluvaloista, koristeista ja tuoksuista, minun jouluun laskeutumiseni on aina lähtenyt liikkeelle musiikista.

Aloitan joululaulusesongin viimeistään marraskuun lopussa vähän kuin lämmitellen: autossa kuuntelen Jouluradiota ja lapsen kanssa alamme iltaisin laulaa ja soittaa joululauluja.

Monena vuonna taitekohta on ollut Tampereen jouluparaati, jossa olen ollut soittamassa. Sen jälkeen joululaulut ovat soineet päässä ja kotona miltei taukoamatta.

Luonnollisesti myös Kauneimmat joululaulut ovat olleet minulle jokavuotinen perinne. Siinä on jotain liikuttavaa, kun pimeän syksyn ja joulukiireiden ryydyttämät ihmiset pysähtyvät hetkeksi laulamaan joululauluja yhdessä. Se on pieni sukellus menneeseen aikaan, sillä joululaulut jos mitkä tuovat muistojen tulvahduksen mieleen.

Viime vuosi oli pitkään aikaan ensimmäinen, joka meni kokonaan ilman joulukonsertteja. En istunut sen paremmin yleisössä kuin esiintyjän paikallakaan. Eipä sillä, että tilaisuuksiakaan olisi liiemmin ollut: rajoitukset tiukentuivat viime vuonna juuri ennen joulua.

Ilman joulumusiikkia jouluun ei silloinkaan tarvinnut valmistautua, mutta jotain puuttui.

Korona varjostaa joulumusiikkitapahtumia samoin kuin muutakin elämää vielä tänäkin vuonna. Pirkanmaalla astuivat kuluneella viikolla voimaan kokoontumisrajoitukset, joiden seurauksena kiellettyjä ovat sellaiset sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli sata henkeä ja joiden katsomoissa ei ole kaikille määrättyjä istumapaikkoja tai joissa on yhteislaulua.

Vaihtoehtona voimassa oleville koronarajoituksille tapahtumajärjestäjä voi ottaa koronapassin käyttöön. Näin aikoo toimia esimerkiksi Tampereen seurakunnat, joka kertoi Aamulehden jutussa, että Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksissa edellytetään koronapassia.

Lue lisää: Pyysimme avia selventämään uusia kokoontumis­rajoituksia: Miten käy joulumyyjäisten ja pikkujoulujen? Koska pitää näyttää koronapassia ja kuka sitä saa kysyä?

Lue lisää: Avi määräsi kokoontumisrajoituksia sisätiloihin Pirkanmaalle – koronapassi on vaihtoehto rajoituksille

Ainakin vielä tässä vaiheessa vuotta näyttää siltä, että tänä vuonna joulumusiikista päästään nauttimaan myös kodin seinien ulkopuolella. Ja tilaisuuksia totisesti riittää!

Listasimme Pirkanmaan tämän syksyn joulukonsertit ja yhteislaulutapahtumat, ja niitä on tänäkin vuonna melkein 400. Listan löydät täältä.

Ajan kuvaa on se, että joukossa on monta konserttia, jotka piti järjestää jo viime vuonna, mutta korona sotki suunnitelmat. Toivon hartaasti, että sama ei toistu enää tänä vuonna. Varaan enemmän kuin mielelläni konserttiin tai joululaulutilaisuuteen hieman enemmän aikaa ja otan koronapassin esiin. En halua enää toista joulunaikaa ilman konserttielämyksiä.

Kirjoittaja on Aamulehden tuottaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut