Äitini on ollut onnekas: hän vielä muistaa ja tietää - Kolumnit - Aamulehti

Äitini on ollut onnekas: hän vielä muistaa ja tietää

Vanhusten kotihoito kuuluu siihen monimutkaiseen palveluhimmeliin, joista aluevaaleissa väännetään.

16.11. 7:00

Aamulehdessä oli syyskuun puolivälissä uutinen, jonka mukaan Sisä-Suomen aluehallintovirasto oli vaatinut Tampereen kaupunkia turvaamaan Tammelan ja Tampellan alueen kotihoidon asiakasturvallisuuden välittömästi.

87-vuotias äitini on yksi heistä, joita asia koski. Hän kuunteli uutista Tays Hatanpään sisätautien osastolla radiosta.

Uutinen ei tullut hänelle yllätyksenä. Äitini on ollut vuosia Tammelan kotihoidon asiakas.

Kesällä äitini pyysi kotihoidolta lääkäriä, koska voi huonosti. Lääkäriaikaa hän ei useista yrityksistään huolimatta saanut, vaikka olisi ollut halukas maksamaan käynnistä erikseen.

Elokuun lopulla sisareni soitti Kotitorille tiedustellakseen lääkäriä. Kotitorin vastaus oli, että kotihoito varaa lääkärin, Acutaa ei tällaisissa tilanteissa saa vaivata.

Syyskuun 4. päivä vierailin äidilläni. Löysin hänet sängyltään yskimässä vettä. Hänen reitensä olivat turvonneet kolminkertaisiksi ylimääräisestä nesteestä. Soitin ambulanssin.

Acutasta äitini siirrettiin Tays Hatanpään sisätautien osastolle ja sieltä Rauhaniemen sairaalaan. Kun äitini kuuden viikon sairaalajakson jälkeen kotiutui, hoivapalveluyrittäjät olivat vaihtuneet.

Äitini tapauksessa se tarkoitti kotihoitoa, lääkäripalveluja, turvaranneketta ja Kotitoria, jonka tehtäviin kuuluu Tampereella ja Orivedellä kotona asuvan ikäihmisen ”palvelutarpeen arviointi”. Näitä kaikkia hoitamassa on oma firmansa.

Nämä palvelutuottajat ovat äitini asiakkuuden aikana muuttuneet jo useita kertoja. Asiakkaalle ja omaisille useista palveluntuottajista koostuva sekava kokonaisuus näyttäytyy järjettömänä, voimia, aikaa ja rahaa syövänä himmelinä.

Sairaalakierroksen jälkeen äitini voi hyvin. Ongelmia tuli vasta, kun sairaalasta saadut lääkeannokset loppuivat. Kotihoito ei ollut ohjeista huolimatta tilannut uusia tilalle.

Lokakuun puolessa välissä aluehallintovirasto määräsi Tampereen kaupungin ottamaan Tammelan ja Tampellan alueen kotihoidon välittömästi omaksi toiminnakseen.

Valitusten mukaan asiakaskäyntejä oli edelleen jäänyt tekemättä, eikä työntekijöillä ole ollut tietoja asiakkaiden palveluntarpeesta, eikä pääsyä tietojärjestelmiin.

Viikko sitten äitini ylipuhui hoitajansa saadakseen joka-aamuisen insuliininsa. Keikkahoitajan ohjeissa ei mainittu insuliinia, ja hän pelkäsi tekevänsä hoitovirheen.

Äitini on onnekas. Toisin kuin monella ikäisellään, hänellä ei ole muistisairautta. Hän on lukenut epikriisinsä ja tuntee terveydentilansa ja dosettinsa sisällön paremmin kuin kukaan muu.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut