Aurinkopaneelien hankkiminen havahdutti huomaamaan, että käynnissä todella on muutos - Kolumnit - Aamulehti

Aurinkopaneelien hankkiminen havahdutti huomaamaan, että käynnissä todella on muutos

Aurinkopaneelien hankkimisen jälkeen olen alkanut kiinnittää huomiota ihmisten kattoihin ja siihen, että samanlaiseen ratkaisuun näyttävät päätyneen monet muutkin. Onko se ”musta tuntuu” -osastoa vai onko siinä oikeasti perää? Kysyin asiaa alueellamme sähkönsiirrosta vastaavalta Leppäkosken Sähkö oy:ltä, kirjoittaa toimittaja Heidi Pesonen.

13.11. 7:00

Aamulehti

Lokakuun alkupuolella 18 aurinkopaneelia alkoi muuttaa paritalokotimme kattoon osuvaa auringonpaistetta sähköksi. Tiettyä optimismia vuoden pimeimmän ajan kynnyksellä tehty investointi on vaatinut, mutta muutamat aurinkoiset päivät ovat osoittaneet, että kun valoisat ja pitkät päivät koittavat, paneelit kyllä pystyvät vuosien mittaan maksamaan itsensä takaisin.

Sovelluksen avulla tuottoa pystyy seuraamaan reaaliajassa, mikä on periaatteessa kiehtovaa, joskin marraskuussa vähän tuskallistakin. Yhtenä lokakuun aurinkoisena päivänä paneelit tuottivat noin 12 kilowattituntia energiaa, mikä luo uskoa, että kesällä aurinkosähköllä pystyy kattamaan oman käytön ja vähän ylikin.

Rehellisesti sanottuna investointi ei ollut ensisijaisesti ilmastoteko, vaikka sellaisena sitä on mukava ajatella. Todellisuudessa sähkön hinta alkoi tuottaa sähkölämmittäjälle kylmää hikeä ja samaan aikaan sähkönsiirtoyhtiöllä oli järkevän tuntuinen aurinkosähkön pakettitarjous. Kaikki oli rahoitusratkaisua myöten mietitty valmiiksi.

Aurinkopaneelien hankkimisen jälkeen olen alkanut kiinnittää huomiota ihmisten kattoihin ja siihen, että samanlaiseen ratkaisuun näyttävät päätyneen monet muutkin. Onko se ”musta tuntuu” -osastoa vai onko siinä oikeasti perää? Kysyin asiaa alueellamme sähkönsiirrosta vastaavalta Leppäkosken Sähkö oy:ltä.

Heidän lukunsa vahvistavat havainnon: kasvu on ollut kiihtyvää. Siinä missä kolmisen vuotta sitten aurinkosähkön pientuottajia oli noin sata, on luku nyt 430. Viime vuonna uusia aurinkosähköjärjestelmiä liitettiin yhtiön jakeluverkkoon 79 kappaletta, tänä vuonna jo puolessa vuodessa määrä oli noin 60 ja viime vuoden luku tulee ylittymään reilusti.

Kasvua tukee se, että laitteistojen hinnat ovat laskeneet. Samaan aikaan esimerkiksi Leppäkosken Sähkö otti viime kesänä käyttöön pientuottajien tuntinetotuksen. Se parantaa pientuottajan aurinkosähköstä saamaa hyötyä, sillä aurinkosähkö on taloudellisesti kannattavampaa käyttää itse kuin myydä verkkoon.

Keskustelu ilmastotoimista tuntuu usein keskittyvän pitkälti siihen, mistä kaikesta on luovuttava. Keksiikö joku vielä paremman tavan saada ihmiset takertumaan kiinni bensapistooliin ja grillimakkaraan kuin sanoa, että sinun on luovuttava ilmaston takia lähes kaikesta mistä nautit?

Entä jos onkin yhä enemmän sellaista, mitä voimme tehdä ilmaston hyväksi niin, että pohjimmiltaan se on taloudellisesti, arjen sujuvuuden kannalta, terveydellisesti tai vaikka kulinaristisesti perusteltu valinta?

Samaan aikaan, kun seuraamme vesilasissa nousevia myrskyjä, jää helposti huomaamatta, kuinka isot laivat ovat kääntymässä. Muutos on tietenkin vielä liian hidas ja vaikutuksiltaan riittämätön, mutta se on käynnissä. Ja kuten joka asiassa, muutos pitää saada käyntiin ennen kuin voi laittaa isomman vaihteen silmään.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut