Kolumni: Nyt on aika ylistää Ysitien uusia ohituskaistoja - Kolumnit - Aamulehti

Nyt on aika ylistää ysitien uusia ohituskaistoja – ja toivoa, että kaivattu nelikaistatie valmistuu ennen eläkeikää

Enää ei tarvitse kaahata Yliskyläntien liittymästä Ysitielle ja painaa kaasua kuin mielipuoli, jotta ehtii rekan alta pois.

6.11. 7:00

Aamulehti

Olen kirjoittanut tiehankkeista riittävän monta kertaa oppiakseni sen, että Suomessa on paljon huonokuntoisia teitä. On kuoppia ja monttuja, hapertuvia tien reunoja ja liian kapeita väyliä raskaalle liikenteelle.

On myös totta, että monttu kotitien reunassa paisuu ihmisten mielissä kohtuuttomiin mittoihin verrattuna Pohjois-Suomen perukoilla olevaan kraatteriin keskellä tietä. Ei käy kateeksi sitä tahoa, joka ruokkii rahaa vaativat suut, sillä jako on jonkun mielestä aina pielessä.

Silti on ainakin yksi tie, jolle soisi annosteltavan lisää rahaa valtion soppakattilasta.

Kun sain ajokortin vuonna 2013, muistan ajaneeni ysitietä ensimmäisiä kertoja pimeällä rekan perässä Orivedeltä Tampereelle. Tiellä ei ollut valaistusta, ja raskasta liikennettä oli jo tuolloin runsaasti. Pimeällä ja sateella rekkoja ei kannattanut edes lähteä ohittamaan. Joku teki niin kuitenkin.

Kun vuonna 2015 Tampereen ja Oriveden välille saatiin valot, se oli niin valtava parannus, etten tiedä, miten olen selvinnyt hengissä ilman niitä.

Valot olivatkin ainoa iso muutos ennen tänä vuonna Orituvan ja Yliskyläntien välille valmistuneita ohituskaistoja.

Pidän ysitien 3,5 kilometrin mittaisia uusia ohituskaistoja ja uusia liittymiä pienenä ihmeenä kymmenen vuoden odottelun jälkeen. Tällä tahdilla alan tosin miettiä, näenkö ysitietä nelikaistaisena Oriveden ja Tampereen välillä ennen eläkeikää.

Sen toteutuminen vuoteen 2040 mennessä on jo kokonaiset 3,5 kilometriä lähempänä, mutta vanha kokemus opettaa epäilemään aikataulua. Vielä olisi kymmenkertainen määrä kaistaa vedettävänä.

Väylävirasto ilahdutti kuitenkin hiljattain kertomalla, että väylien rahoitus näyttää valoisammalta kuin vuonna 2010, jolloin ysitien nelikaistaistamista on alettu suunnitella.

Ajatellaan myönteisen kautta: tunne oli hieno, kun syys–lokakuun vaihteessa Ysitiellä pääsi ajamaan uutta tuplakaistaa pitkin. Keskikaiteellisella ohituskaistaosuudella nopeusrajoitus pysyy talvellakin satasessa, minkä pitäisi rauhoittaa enimpiä hätähousuja liikenteessä.

Enää ei tarvitse kaahata Yliskyläntien liittymästä ysitielle ja painaa kaasua kuin mielipuoli, jotta ehtii rekan alta pois. Kerran muuttokuormasta meinasi lentää takapenkille laitettu keittiöveitsitukki kuljettajan niskaan, kun Orituvan liittymästä pyyhälsi henkilöauto eteen ja tilanteesta selvittiin vain äkkijarrutuksella.

Kaikki ysitiellä liikkuvat tietävät, että muutokset ovat odotettuja, sillä tuplakaistoista on jauhettu kauan. Uudistukset valmistuivat suunniteltua halvemmalla ja ne parantavat turvallisuutta merkittävästi.

Seuraavaksi vuorossa on väli Alasjärvi–Käpykangas, jonka parannuksen tavoitteena on puolittaa liikennekuolemien määrä ja vähentää henkilövahinkoon johtavien onnettomuuksien määrää neljänneksellä. Olkoon onni sille myötäinen.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut