Kolumni: Liha nousi hyvällä hetkellä otsikoihin - Kolumnit - Aamulehti

Liha nousi hyvällä hetkellä otsikoihin

Samanaikaisesti, kun Suomessa keskustellaan lihan tarjoilemisesta kaupunkien tilaisuuksissa, päättäjät ovat kokoontuneet Skotlannin Glasgow’hun YK:n COP26-ilmastokokoukseen, kirjoittaa Henriikka Korte kolumnissaan.

8.11. 7:00

Aamulehti

Helsingin kaupunki ilmoitti viikko sitten tiistaina luopuvansa lihan tarjoilusta järjestämissään tilaisuuksissa. Pääkaupungin tilaisuuksissa tarjoillaan vastedes sesongin mukaista kasvisruokaa tai vastuullisesti pyydettyä lähikalaa, Reilun kaupan tuotteita ja kahvin kanssa kauramaitoa.

Oli arvattavissa, että päätöksestä nousee hetkessä kohu. Muun muassa sosiaalisessa mediassa päätöstä kommentoitiin värikkäin sanankääntein. Yhden mielestä linjaus oli ”överiä touhua”, toisen mielestä on suorastaan noloa, ettei sitä vielä noudateta muualla.

Tampereella valtuustoryhmien puheenjohtajat eivät suhtautuneet idean kopioimiseen varauksetta. Kun Aamulehti kysyi asiasta, ainoastaan vihreiden, vasemmistoliiton ja sosiaalidemokraattien valtuustoryhmien puheenjohtajat kertoivat kannattavansa Helsingin tekemää linjausta. Loppujen puolueiden valtuustoryhmien puheenjohtajat eivät olleet samoilla linjoilla.

Lue lisää: Pitäisikö myös Tampereen lopettaa lihan tarjoaminen tilaisuuksissaan? Näin valtuustoryhmistä vastataan: perussuomalaisten mielestä ”liha on rock”, vihreissä uskotaan asenteiden vielä muuttuvan

Helsinki perusteli tuoretta linjaustaan tavoitteella huomioida ympäristöasiat aiempaa paremmin. Päätös koskee lähes kaikkia kaupungin tilaisuuksia, esimerkiksi kokouksia, seminaareja ja yleisötilaisuuksia. Linjauksesta voidaan kuitenkin poiketa Helsingissä perustelluista syistä, tiedotteen mukaan esimerkiksi pormestarikunnan tai muun kaupungin ylimmän johdon järjestämissä korkean tason vierailuissa.

Lihan käyttö nousi hyvällä hetkellä otsikoihin. Samanaikaisesti, kun Suomessa keskustellaan lihan tarjoilemisesta kaupunkien tilaisuuksissa, päättäjät ovat kokoontuneet Skotlannin Glasgow’hun YK:n COP26-ilmastokokoukseen. Pyrkimyksenä on kirittää maat päästövähennyksiin.

Ilmastokokouksen avannut COP26:n puheenjohtaja Alok Sharma luonnehti kokousta viikko sitten sunnuntaina ”viimeiseksi, parhaaksi toivoksi” pitää ulottuvilla ilmaston lämpenemisen tavoiteltu raja, 1,5 astetta.

Lue lisää: Ilmastohuippukokouksen puheenjohtaja: Glasgow'n kokous on "viimeinen, paras toivo" pitää ilmastotavoite ulottuvilla

Helsingin Sanomat uutisoi syyskuussa Nature Food -tiedelehdessä julkaistusta tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan eläinperäisen ruoantuotannon kasvihuonekaasupäästöt ovat noin kaksinkertaiset kasvipohjaiseen ruoantuotantoon verrattuna. Samaisen tutkimuksen mukaan koko ruoantuotanto tuottaa kolmanneksen kaikista ihmisen toiminnasta johtuvista kasvihuonekaasuista.

Lihakeskustelu voi toimia muistutuksena. Vaikka lihasta ei haluaisi luopua, voi keskustelu tarjota ainakin paikan tarkastella omia ruokatottumuksiaan, lihan käytön lisäksi esimerkiksi sesonkiajattelun, lähiruoan tai kotimaisuuden näkökulmasta. Tämän paikan voivat käyttää niin kaupungit kuin yksityishenkilötkin.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut