Kun maallikko ompelukoneen osti - Kolumnit - Aamulehti

Kun maallikko ompelukoneen osti

Jos kodin täyttää lähipäivinä ompelukoneen surina, hassut sivuäänet ja muutama kirosana, on syytä käydä kukkakaupassa, kirjoittaa Aamulehden Mikko Lindroos.

3.11. 7:00

Astuin viime viikolla epämukavuusalueelle. Päätin ostaa vaimolle syntymäpäivälahjaksi uuden ompelukoneen.

Vaikka tiedän monista erilaisista teknisistä vimpaimista yhtä sun toista, ompelukone on minulle täysi mysteeri.

Aina, kun olen ostamassa jotain teknistä vimpainta, aloitan hankinnan määrittelemällä sen budjetin. Yleensä ostokseni budjetti on sellainen keskiverto. Sillä summalla voi jo odottaa edes hieman laatua ja ominaisuuksia.

Budjetin päättämisen jälkeen selaan eri vaihtoehtoja netistä. Samalla muodostan käsitystä siitä, mitä ominaisuuksia vimpaimessa pitää ehdottomasti olla. Sitten etsin käyttäjäkokemuksia. Mitä enemmän viiden tähden arvioita, sen parempi. Mutta näidenkin laitteiden arvioissa kiinnostavat myös soraäänet. Miksi Tauno on antanut arviossaan vain yhden tähden? Onko Taunolle sattunut koneesta maanantaikappale, vai onko Tauno töissä kilpailevalla merkillä?

Harmillisen usein Taunon ja kumppaneiden antamat tylytykset liittyvät verkkokauppojen toimitusaikoihin, eivät niinkään itse tuotteeseen.

Arvioiden lisäksi katselen laitteeseen liittyviä videoita YouTubesta. Niistä voi saada sellaista kuluttajalähtöistä lisätietoa, mitä eivät mainoshenkilöt ole laitteesta tohtineet kertoa.

Lopulta muodostan mielipiteeni siitä, minkä laitteen hankin, ja hankin sen.

Sovelsin tuota hyvin seikkaperäistä toimintamalliani myös ompelukoneeseen. Haasteeksi tuli heti alkuun se, ettei minulla ole mitään käsitystä siitä, mitä ominaisuuksia ompelukoneessa pitää olla. Maalaisjärjellä ajattelin, että mitä painavampi kone on, sitä paremmin se pysyy paikoillaan kovassakin käytössä.

Lisäksi viehätyin ajatuksesta, että koneessa on älyä ja kymmeniä valmiita ompeleita.

Sitten olikin YouTuben vuoro. Pettymys oli suuri. Valitsemastani koneesta kyllä löytyi arvio jos toinenkin, mutta joko espanjaksi tai ranskaksi. Ranskalainen arvioija tuntui asiansa osaavalta kaverilta, joten päätin kuulostella hänen ajatuksiaan.

Sanaakaan en innostuneesta puheesta ymmärtänyt, mutta miehen kilkuttaessa ompelukoneen kylkeä kynällään, tajusin, että osuin edes jotenkin oikeaan. Siinä on peltiä, ei pelkkää muovia. Ja kun arvioija ei missään muussakaan kohdassa irvistellyt, tulkitsin, että oikealla tiellä ollaan.

Lopulta kirjoitin koneen nimen ja mallin kännykän muistioon ja käväisin kaupassa. Koneita oli jäljellä vain yksi. Se joko kertoo koneen suuresta suosiosta tai siitä, että pari vuotta sitten kauppaan tilattu kone oli yhä myymättä.

En tiedä, onko ostokseni hyvä vai ei. Senhän päättää lopulta päivänsankari. Jos kodin täyttää lähipäivinä ompelukoneen surina ja tyytyväinen hyräily, kaikki on kunnossa. Jos kodin täyttää lähipäivinä ompelukoneen surina, hassut sivuäänet ja muutama kirosana, on syytä käväistä kukkakaupassa.

Kirjoittaja on uutispäällikkö.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut