Kolumni: Voisiko Tampereen uuden areenan nimellä olla väliä - Kolumnit - Aamulehti

”Uros on vain nimi seinissä” – Voisiko areenan nimellä kuitenkin olla väliä? Jalo esimerkki löytyy suomalaisille rakkaasta jäähallista

Yhdysvalloissa ja Ruotsissa urheilu- ja viihdeareenoita on nimetty ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun puolesta, tukemaan kiusaamisen vastaista työtä ja nostamaan mielenterveysongelmia julkisuuteen, kirjoittaa Aamulehden toimittaja Juha Karilainen.

2.11. 7:00

Aamulehti

Jääkiekon NHL:ssä aloitti tällä kaudella uusi joukkue Seattle Kraken. Suomalaisen Joonas Donskoin edustama tulokasjoukkue pelaa kotipelinsä Seattlen kaupungin keskustan pohjoisosissa sijaitsevalla areenalla, joka kantaa nimeä Climate Pledge Arena. Onko paikallinen jäähalliyhtiö saanut sponsorikseen kenties kansainvälisen ilmastopaneelin?

Ei sentään, vaan kyse on liikevaihdolla mitattuna maailman kolmanneksi suurimman yrityksen tempauksesta. Maailman toiseksi rikkaimman ihmisen Jeff Bezosin omistama Amazon osti ennen KeyArenana tunnetun areenan nimioikeudet vuonna 2020 ja vaihtoi sen nimen. Bezosin mukaan nimen tarkoituksena on muistuttaa ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun tärkeydestä.

UUDENLAISESTA nimisponsoroinnista löytyy esimerkki myös lähempää Suomea. Jääkiekkofanien on syytä päivittää MM 95 -muistonsa, sillä suomalaisille rakkaan Tukholman Globenin virallinen nimi on ollut toukokuusta asti Avicii Arena.

Vuonna 2018 kuollut Avicii, oikealta nimeltään Tim Bergling, oli maailmanmaineeseen noussut ruotsalainen musiikkituottaja ja dj. ”Areenasta tulee symboli ja kohtauspaikka nuorten mielenterveyteen ja tulevaisuuteen keskittyville aloitteille”, areenan nettisivuilla sanotaan. Hankkeen taustalla ovat tapahtumajärjestäjä Stockholm Live, edesmenneen muusikon nimeä kantava säätiö sekä vakuutusyhtiö Trygg-Hansa ja tavarataloketju Bauhaus. Tim Bergling kärsi ennen kuolemaansa mielenterveysongelmista, kuten ahdistuksesta ja masennuksesta. Hän teki itsemurhan ollessaan vain 28-vuotias.

RUOTSISSA on toinenkin jaloa nimeä kantava urheilu- ja viihdemekka. Pohjoismaiden suurimpiin kuuluva liikepankki Swedbank luovutti Solnassa sijaitsevan maan kansallisstadion Friends Arenan nimioikeudet vuonna 2012 kiusaamisen vastaiselle Friends-järjestölle tukeakseen sen työtä ”sosiaalisesti kestävän yhteiskunnan” luomiseksi nuorille.

TAMPEREELLA on tällä hetkellä yksi kansainvälisen tason monitoimiareena vailla nimeä. Kun Tampereen uuden areenan väki pyristeli eroon Uros-yhtiön mainehaitasta, he sanoivat Uroksen olevan vain ”nimi areenan seinissä, mainoksissa ja lipuissa”, ei muuta.

Esimerkit Ruotsista ja Yhdysvalloista osoittavat, että nimellä voi olla väliä. On eri keskustelun aihe, ovatko Seattlen, Tukholman ja Solnan areenoiden taustalla olevat yritykset aidosti hyvällä asialla vai vain kiillottamassa omaa kilpeään. Muun muassa Greenpeace piti Amazonin tempausta suuryrityksen viherpesuna.

Kuitenkin esimerkit osoittavat, että areenoiden nimissä voi olla kyse muustakin kuin suorasta yrityksen myynnin edistämisestä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut