Vajonneen talon mukana vajosi Pälkäneen kunnan maine - Kolumnit - Aamulehti

Vajoava talo haittaa Pälkäneen kunnan brändiä – Rohola ei käy edelleenkään kaupaksi

Jo tunnin vierailu vajoavassa talossa sai toimittajan voimaan pahoin. Talon määrääminen asumiskieltoon oli oikein, mutta asukkaiden kohtelu ei niinkään.

26.10. 7:00 | Päivitetty 28.10. 17:01

Pälkäneen vajoavan talon tarinassa saatiin taas yksi luku loppuun, kun käräjäoikeus hylkäsi syyskuussa asukkaiden korvausvaatimukset.

Tontille ajetut jätteet olivat vuosien saatossa mädäntyneet ja aiheuttaneet rivitalon vajoamisen. Käräjäoikeuden mukaan taloyhtiö Onkkaalanrivin osakkaiden korvausvaatimukset olivat kuitenkin vanhentuneet.

Kävin vajoavassa talossa haastattelemassa talon viimeistä asukasta keväällä 2019. Kunta oli määrännyt talon asumiskieltoon, mutta yhden asunnon osakkaat eivät olleet jättäneet kotiaan.

Outo pistävä haju tuli vastaan jo eteisessä. Seinissä näkyi pitkiä halkeamia, eikä takkaa voinut enää lämmittää. Seuraavaksi katkaistaisiin sähköt, sillä sähköjohdot eivät kauaa pysyisi turvallisina.

Onkkaalanrivin viimeinen mohikaani kertoi, ettei hänellä ollut varaa maksaa lainanlyhennysten päälle vielä vuokraa toisesta asunnosta. Olin vajoavassa talossa reilun tunnin. Illalla minua alkoi heikottaa ja oksettaa. Paha olo ei kestänyt kuin yhden illan. Mietin, mitä vuosien asuminen mädäntyvien jätteiden päällä tekee ihmisen terveydelle.

Haastattelin lukuisia Pälkäneen viranhaltijoita vajoavasta talosta. Kunnanjohtaja ”ei ollut ehtinyt perehtyä tarpeeksi asiaan kommentoidakseen mitään.” Hallintojohtaja toisteli lausetta, ”miten kunta on huolissaan asukkaiden asumisturvallisuudesta.” Hän lupasi auttaa asukkaita löytämään uudet kodit. Apu oli sitä, että eläkeläisille osoitettiin vuokrakämppiä, joihin heillä ei ollut varaa.

Viimeiset asukkaat muuttivat vaatimattomalle kesämökille.

Rakennustarkastaja esitti uhkasakkoa, jolla talo saataisiin nopeammin tyhjäksi. Myös hän korosti asumisturvallisuutta. Kaikki korvauskysymykset ohitettiin eleettömästi.

Silloinen kunnanjohtaja, hallintojohtaja ja rakennustarkastaja eivät muuten enää työskentele Pälkäneen kunnassa.

Käräjäoikeudessa Pälkäneen kunta selvisi voittajana, mutta asukkaat aikovat valittaa hovioikeuteen.

Tuskin kunnantalollakaan mitään voitonjuhlia vietettiin, sillä vajoavan talon mainehaitta kunnalle on melkoinen. Roholasta pitäisi saada myytyä 200 omakotitonttia. Tamperelaisia lapsiperheitä houkuteltiin jopa ilmaisella bussikuljetuksella, lounaalla ja tuotekasseilla. Roholan kiertoajelulla oli väljää, bussissa oli ihmisiä vain kahdesta perheestä.

Roholan infraan on sijoitettu paljon rahaa, paljon enemmän kuin Onkkaalanrivin korvausvaatimus. Yhtäkään tonttia ei ole toistaiseksi myyty.

Alue on hienoa maa-ainesta: silttiä ja savista silttiä. Tämä tarkoittaa sitä, että noin puolet Roholan taloista pitää paaluttaa, osa jopa 17 metriin saakka. Etteivät ne tulevaisuudessa – no vajoa.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Oikaisu 28.10. kello 15: Kolumnissa kerrottiin, että Pälkäneen Roholan alueen tontit vaativat paalutusta. Vain noin puolet tonteista pitää paaluttaa. Kaikkia paalutettavia tontteja ei tarvitse paaluttaa 17 metriin asti, vaan osassa riittää matalampi paalutus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut