Kolumni: Kaikki asiat eivät mene maaliin vuosikymmenissäkään - Kolumnit - Aamulehti

Kaikki asiat eivät mene maaliin vuosikymmenissäkään

Jos kultamalmin louhinta maakunnassa nyt niin sanotusti tökkiikin, niin se todellinen sampo on jo vuosikymmeniä ollut itse Pirkanmaa – yli 524 000 asukkaan maakunta.

13.10. 7:00

Yksi ensimmäisiä uutisaiheita, joita edeltäjäni periytti minulle aloittaessani vuonna 1984 työurani Aamulehdessä, oli hanke muuttaa Viljakkalan Haverin kultakaivosalue matkailukohteeksi.

Ei tullut Haverista matkailukohdetta, ellei sellaiseksi nyt luokitella pienehköä lomamökkialuetta Kyrösjärven hiekkarantojen tuntumassa.

Vuonna 1960 toimintansa lopettaneen kultakaivoksen valtausoikeudet ovat olleet milloin kanadalaisten, milloin ruotsalaisten kaivosyhtiöiden hallussa. Kallioperää on tutkittu porauksilla kerta toisensa jälkeen, avolouhos pumpattu välillä tyhjäksi ja edellisten omistajien geoteknisiä tutkimustuloksia pyöritelty pöydillä, mutta Haverin hiljaiselo on jatkunut vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.

Viljakkala niin kuin Kurukin ovat matkan varrella ehtineet sulautua Ylöjärveen, ja saman liitoskohtalon isompaan naapuriinsa Kangasalaan ovat kokeneet maakunnan toisella laidalla Sahalahti ja Kuhmalahti.

Koko maakunnan käyttöön tunnuslaulunsa Kesäpäivä Kangasalla luovuttanut kesäpäivän pitäjä Kangasala muutettiin minulle käsittämättömästä syystä kaupungiksi. Onneksi ne upeat harjut ovat edelleen paikallaan, ja Roineen armaiset aallot liplattelevat entiseen malliin Kangasala-cityssäkin.

Sain olla todistamassa, kun seutukunnan vasemmistolaisin kaupunki Nokia siirtyi äänestäjien päätöksellä oikeistoenemmistöiseksi. Harjukadun valtuustosalissa istui päätöksiä tekemässä kuitenkin vielä 2020-luvulle käännyttäessä Suomen viimeinen kommunisti Eero Salonen.

Nokian naapurikaupunki Ylöjärvi niitti 1970–1980-luvuilla valtakunnallisestikin poikkeuksellisen kielteistä mainetta eripuraisella päätöksenteollaan ja hallintakulttuurillaan.

Noista ajoista elämään jäi politiikan villi länsi -termi, joka nykyään on muisto vain konsensuksen tiellä jo pitkään taivaltaneessa kaupungissa.

Vaikkei Haverissa ainakaan tällä hetkellä louhita kultamalmia, niin vanhan rikastushiekka-alueen kunnostaminen puhtailla maa-aineksilla sentään on käynnissä. Orivedelläkin kultakaivos ehti käväistä vajaat 30 vuotta, mutta edelleenkin väännetään kättä, tuodaanko suljetun kaivoksen jätteet maan pinnalle ja käsiteltäviksi.

Jos kultamalmin louhinta maakunnassa nyt niin sanotusti tökkiikin, niin se todellinen sampo on jo vuosikymmeniä ollut itse Pirkanmaa – yli 524 000 asukkaan maakunta, jonka kasvulle ja vaurastumiselle ei näy lähivuosikymmeninäkään loppua.

Mitä minä periytän seuraajilleni 37 vuoden jälkeen? No, mielenkiinnolla jään seuraamaan, miten käy esimerkiksi Ysitien ja Kolmostien liikenneinvestointien, Tavasen tekopohjavesilaitoksen, Pälkäneen pääkallojen, vajoavan rivitalon ja niin edelleen.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos