Kolumni: Joulu tulee, kauppa on valmiina - Kolumnit - Aamulehti

Joulu tulee, kauppa on valmiina

Kaupan lisäksi matkailu- ja ravitsemusala seuraa silmä tarkkana kuluttajien käyttäytymistä.

2.10. 7:31

Se on sitten 12 viikon päästä joulu. Aloin viime viikolla ihmetellä, missä joulu viipyy.

Ei hätää. Kierros tutussa ruokamarketissa todisti, että joulu on jo ovella. Suklaarasioiden monien metrien pituiset jonot on siirretty tällä kertaa aivan kassojen lähistölle. Houkutusta riittää. Hinnatkin näyttävät noudattelevan viime vuoden tasoa.

Lehtihyllystä löytyvät ensimmäiset jouluaskartelun vihjeet näppäräsormisille.

Ennakkoahan kaupan joulu on ottanut joka vuosi, mutta nyt odotamme mielenkiinnolla, miten koronan kahleista vapautunut Suomi viettää jouluaan. Onko kansa kuin laitumelle pitkän talven jälkeen kirmaissut karja, vai näkyykö vapaus sen kummemmin?

Kaupan liitto kertoo tuoreessa katsauksessaan, että kuluttajien luottamus talouskehitykseen on ilahduttavan vahva. Luottamuksen seuraaminen eri indikaattoreiden avulla on kaupalle tärkeää, koska se kertoo suoraan kuluttajien ostoaikeista.

Ennätyskorkealla olevat indikaattorit lupaavat erinomaista syksyä ja joulun aikaa kaupalle. Tämä uutinen on odotettu, ja se otetaan ilolla vastaan. Vielä kun mahdollisimman moni jouluostos olisi kotimaista alkuperää, niin hyvän mielen joululahja olisi valmiiksi paketoitu.

Koronasta vapautuminen tietää myös joulumarkkinoiden paluuta. Tampereen perinteinen joulutori avautuu vaiheittain.

Helsingissä Tuomaan markkinat pyörähtävät jälleen käyntiin, tänä vuonna Kauppatorilla.

Ja eivätköhän maakuntien pienemmät joulutapahtumat toteudu entiseen malliin. Marttojen joulumyyjäisten leipomisia on jo ikävä.

”Meillä on valitettavasti aivan täyttä”, kuuluu yhä useammasta ravintolasta.

Kaupan lisäksi matkailu- ja ravitsemuspalveluala seuraa suomalaisten liikehdintää tarkasti. Ravintolarajoitusten poistuminen on näyttänyt mahtinsa. Moneen lempiravintolaan ei ole asiaa edes arkena.

”Meillä on valitettavasti aivan täyttä”, kuuluu yhä useammasta ravintolasta.

Tämäkin on odotettu signaali. Tosin alan toipuminen kestää pitkään. Vaikka tanssiorkesterit ja karaoket alkavat taas raikua, niin alan pitkä korpivaellus jatkuu.

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry on laskenut, että koronan aiheuttamien taloudellisen vaurioiden korjaaminen kestää 5–10 vuotta.

Oma lukunsa on joulumatkailu. Korona opetti suomalaiset matkailemaan kotimaassa. Viime aikoina sosiaalinen media on täyttynyt upeista kuvista ruskaretkiltä. Moni löysi Lapin uudelleen, ja vannoo palaavansa sinne nopeasti takaisin.

Näitä paluumatkaajia matkailuyrittäjät odottavat innolla koronan jälkeiselle kaudelle. Jokainen kotimaan reissu auttaa kuromaan umpeen kuilua, jonka korona synnytti. Kun kotimaan matkailu saadaan kukoistamaan, saadaan nopeasti lisää työtä.

Syksyn aikana nähdään, vetääkö kaukokaipuu pitemmän korren verrattuna eksoottiseen Lappiin. Vaikka etelän lämpö houkuttelee itse kutakin, toivotaan, että koronan jälkihoitoon osallistuisi mahdollisimman usea käyttämällä kotimaisia palveluja.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut