Puhelimella soittaminen saa ihoni hikoamaan, enkä ole ainoa - Kolumnit - Aamulehti

Puhelimella soittaminen saa ihoni hikoamaan, enkä ole ainoa – yksi asia auttoi ottamaan jännityksestä niskalenkin

Vaikka moni haluaa hoitaa asioitaan juuri soittamalla, minä olen niitä, jotka mieluummin lähettävät sähköpostin, Whatsapp-viestin tai hoitavat koko asian verkossa, kirjoittaa Aamulehden toimittaja Pauliina Karjalainen.

14.9. 7:01

Aamulehti

Kolme viikkoa sitten minun piti hoitaa tärkeä ajanvaraus puhelimella soittamalla. Jo etukäteen tiesin, mitä se taas merkitsee.

Etsin vihon, kynän, varakynän ja istuin alas. Aloin listata asioita, jotka puhelussa tulisi muistaa sanoa. Kun lista oli valmis, kelasin tulevaa puhelua läpi päässäni. Onhan tässä nyt järkeä? Entä kaikki oleellinen?

Lopulta olin riittävän varma siitä, että näin on. Vielä ennen kuin painoin puhelimen näytön vihreää luurin kuvatta, tarkistin kolme kertaa, että näppäilty numero oli oikein.

Kynästäni pidin yhä tiukasti kiinni. Jos en saisi ajan tietoja tarkasti ylös, puhelu olisi katastrofi.

En ole ainoa, joka ei pidä puhelimella soittamisesta ja siksi jännittää sitä. Nopea googlaus löytää verkon keskustelupalstoilta aiheesta lukuisia aloituksia.

Eikä ongelma ole vain soittaminen. Vieraaseen numeroon vastaaminen saa aikaan saman jännityksen. Jos soitto tulee oudosta numerosta, ensimmäinen reaktioni on olla vastaamatta.

Puhelun ei oikeastaan tarvitse olla edes tärkeä. Kerran Wolt-kuski joutui soittamaan minulle, koska ei löytänyt oikeaa rappua. Jännitys puski pintaan silloinkin.

Olo on silloin kaikin puolin epämukava. Lauseet tursuavat täytesanoista, puhun liian nopeasti ja kaikki kuulemani tuntuu lentävän heti toisesta korvasta ulos. Päässä pyörivät kysymykset siitä kuulostanko töykeältä, vihaiselta tai jotenkin vain tyhmältä.

Koko asia voi kuulostaa turhanpäiväiseltä. Tiedän. Älä vain jännitä -ratkaisua minulle on tarjottu monesti. Se ei kuitenkaan toimi niin, vaikka olenkin saanut jännityksestäni niskalenkkiä.

Iso apu on ollut puhelun tärkeiden asioiden listaaminen ylös. Se antaa varmuutta ja auttaa keskittymään. Apua on ollut myös siitä, että töissä puhun puhelimessa oikeastaan päivittäin.

Jostain syystä työminäni käteen puhelin tarttuu helposti, eikä soittaminen ole jännittänyt edes silloin, vaikka puhelun aihe olisi vaikea. Jokin muuttuu, kun on arkiminäni aika soittaa. Yhtä äkkiä olen epävarma ja arka.

Vaikka moni haluaa hoitaa asioitaan juuri soittamalla, minä olen niitä, jotka mieluummin lähettävät sähköpostin, Whatsapp-viestin tai hoitavat koko asian verkossa. Jos ravintolaan ei saa varattua pöytää tai kampaajalle aikaa verkossa, varaan sen jostain muualta.

Vaikka oma jännitykseni on nykyään jo hyvin hallussa, kaikilla näin ei ole. Googlaukseni paljasti, että osalla soittaminen tai vastaaminen jää kokonaan tekemättä, kun jännitys muuttuu paniikkikohtaukseksi.

Toimiville digipalveluille on siis enemmän kuin tarvetta. Siksi ei voi kuin ihmetellä, miksi osan asioistaan voi yhä hoitaa vain soittamalla.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: