Käy äänestämässä, nuori, tai mummosi päättää asioistasi – myöhemmin olen ymmärtänyt kotikeskustelujen merkityksen - Kolumnit - Aamulehti

Käy äänestämässä, nuori, tai mummosi päättää asioistasi – myöhemmin olen ymmärtänyt kotikeskustelujen merkityksen

11.6. 7:01

Vaalien aika on aina yhtä kutkuttavaa. Urheilukilpailujen katsominen ei juuri kiinnosta, mutta Euroviisujen ohella vaalitentit ovat yksi parhaimmista viihteistä, mitä tiedän!

Kotonani demokratiakasvatus aloitettiin jo varhain. Vaalipäivät näyttäytyivät lapsen silmissä juhlavilta ja arvokkailta. Pääsin usein mukaan äänestyspaikalle ja sen jälkeen syötiin jotain hyvää vaalikahvien äärellä. Lapsi kyllä muistaa herkut!

Politiikkaa eri laidoilta lähestyvät vanhempani eivät riidelleet kotona näkemyseroistaan, mutta politiikasta puhuttiin kyllä hyvin avoimesti. Tiesin usein, miksi vanhempani äänestivät, kuten äänestivät.

Vasta myöhemmin olen tajunnut todella arvostaa perheeni avointa politiikkapuhetta. Se on auttanut minua ymmärtämään syvemmin eri puolueiden näkemyksiä siitä, miten hyvinvointia rakennetaan.

Mikään ei ole koskaan näyttänyt politiikassa mustavalkoiselta, eikä politiikka ole tuntunut vieraalta tai arjestani irtonaiselta.

Näin ei ole kaikkien kohdalla. Monelle nuorelle demokratiaan osallistuminen on edelleen korkean kynnyksen takana.

Suomessa nuoret äänestävät kaikissa vaaleissa muita ikäryhmiä vähemmän. Viime kuntavaaleissa keväällä 2017 harvempi kuin joka kolmas alle 25-vuotias nuori käytti ääntään.

Suomen nuorisoalan kattojärjestön Allianssin mukaan nuorten ikäryhmien matalaa äänestysaktiivisuutta selitetään usein puolue- ja ehdokasvalintoihin liittyvillä vaikeuksilla. Nuoret eivät myöskään omaksu osallistumisnormeja vanhempien sukupolvien tavoin.

Ymmärrän kyllä hyvin, jos nuorten on vaikea löytää ehdokkaista itseä edustavaa henkilöä. Esimerkiksi tänä vuonna kunnallisvaaleissa vain 8,5 prosenttia ehdokkaista on alle 30-vuotiaita.

Valtuuston työ voi tuntua vieraalta, jos siihen ei ole tutustunut. Kaikki päätökset eivät myöskään kosketa kaikenikäisten elämänalueita yhtäläisesti.

Valtuustossa käsitellään kuitenkin paljon aiheita, jotka vaikuttavat nuorten elämään, eikä siten ole samantekevää, kuka asioista päättää.

Valtuuston päätöksellä monissa kunnissa tarjotaan nyt maksutonta ehkäisyä nuorille. Lisäksi esimerkiksi Tampereella on vastikään jätetty valtuustoaloite Tampereen mallin luomiseksi terapiatakuusta. Helsingissä on puolestaan juuri päätetty, että kuukautissuojia aletaan jakaa nuorille ilmaiseksi kouluissa.

Viimeistään nyt kannattaa tutustua vaalikoneisiin ja etsiä sieltä omia arvoja lähinnä oleva ehdokas.

Jos jätät nuori äänestämättä, asioistasi päättää todennäköisesti mummosi tai vaarisi valitsema ehdokas. Ainakin viime kunnallisvaaleissa ahkerimmin vaaliuurnilla kävivät 65–74-vuotiaat.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: