Maailman ympäristöpäivä neuvoo kaupunkeja lisäämään viheralueitaan - Kolumnit - Aamulehti

Tänään juhlin ensimmäistä viikkoani miniviljelijänä – Maailman ympäristöpäivä yllyttää kaupunkeja lisäämään viheralueitaan

Tampere saa lisää viheraluetta heti kesäkuussa, kun Finlayson Art Area rakentaa tehdasalueelle puiston kattoniittyineen ja mehiläispesineen, kirjoittaa toimittaja Raili Roth.

5.6.2021 6:30

Aamulehti

Tänään on maailman ympäristöpäivä. Teemapäivä muistuttaa, että voimme istuttaa uusia puita ja lisätä kaupunkien viheralueita.

Oma taloyhtiömme osallistuu vihertalkoisiin ja kokeilee tänä kesänä kasvilaatikoita. Asukkaat saavat tuoda talon takapihalle laatikon, jossa voi kokeilla pienviljelyä omalla tyylillään.

Moni testaa vuokralaatikkoa. Vuokralaatikon saa tilattua kesän ajaksi pihalle multineen ja taimineen. Olemme valinneet mahdollisimman samantyyliset laatikot, jotta takapihasta ei tulisi tyylien taistelukenttää.

Laatikot saapuivat tiistaina ja into on kova. Oman minikasvimaani musta multa on täynnä lupauksia. Kirkkaanvihreistä taimista on luvassa yrttejä, jalapenoja ja chilejä.

Miniviljelys kohottaa koronakesänä mukavasti itsetuntoa. Tässä sitä viljellään ainakin perheelle ruokaa, vaikka mikä pandemia olisi valloillaan. Ei tule chilistä tai basilikasta puutetta.

Maailman ympäristöpäivä kannustaa meitä myös villiinnyttämään puutarhoja. Kaupunkisuunnittelu ei villiinnytä pihoja, mutta on ottanut asemakaavoitukseen mukaan viherkertoimen.

Viherkerroin on Tampereella käytössä tällä hetkellä noin 30–40 asemakaavassa. Kertoimen avulla kaavoitetaan esimerkiksi tiiviitä asuinalueita tai koulujen alueita.

Hiedanrannan yleissuunnitelmassa tulevan Tehdaskaupungin sisäpihoilla on eri puulajeja, kukkivia pensaita, kerroksellista kasvillisuutta sekä viherkattoja. Rakentajat saavat bonuspisteitä perhosniityistä, alueille luontaisista istutuksista ja kaupunkiviljelystä.

Tampereen Finlayson Art Area maalaa jo kaupunkiin vihreää isolla pensselillä. Kesätapahtuma rakentaa vanhalle tehdasalueelle puiston kattoniittyineen ja mehiläispesineen.

Viime kesänä FAA esitteli tehdasalueella kattopuutarhan ja kasvihuoneinstallaation. Tänä kesänä Finlaysonille istutetaan 201 kasvilajia.

Lahoavat puuteokset ja mehiläisinstallaatio kuulostaa kiehtovalta kävelyretken kohteelta. Tuollaisessa satumetsässä keskellä kaupunkia voi samalla antaa salavihkaa tietoa suomalaisesta luonnosta.

Miltähän näyttävät esimerkiksi Anniina Puiraksen hyönteishotelliveistos tai Ritva-Liisa Virtasen mehiläisinstallaatio? Otso Lähdeoja ja Juhana Nyrhinen taas yhdistävät installaatioonsa äänimaailmaa, kuvanveistoa ja vihertaidetta.

Finlayson Art Area avautuu 18.6.

Lue lisää: Finlaysonin alueen tehdaspuisto saa ensi kesänä jatkoa: taidetapahtuma tuo alueelle kukkaniityn, hyönteishotelleja ja 201 eri kasvilajia

Serlachius-museo Gustaf osallistuu ympäristöpäivän kunniaksi Miljoonan puun talkoisiin. Museo jakaa puuntaimia lauantaina 5.6. kello 10–18 niin kauan kuin niitä riittää.

Miljoonan puun talkoot aloitti taiteilija Nina Backman. Tavoitteena on istuttaa Suomeen miljoona puuta ja rakentaa hiljaisia vehreitä tiloja, jotka lisäävät hyvinvointia.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut