Kolumni: Jospa Airbnb-asuminen palaa nyt juurilleen - Kolumnit - Aamulehti

Jospa olohuoneesta alkanut Airbnb palaisi juurilleen

4.5. 7:00

Majapaikan etsiminen Airbnb-palvelusta jäi päälle, kun löysin sen kautta vuonna 2019 Pietarista asunnon, jonka wc-pytyllä istuessani sain katsella ikkunasta näkyvää Iisakin kirkkoa.

Luulin etukäteen esittelytekstiä liioitteluksi, joten haukoin henkeäni jo saavuttuani talon luo. Näin yhdellä silmäyksellä ja 50 euron yöhinnalla suuren osan siitä, mitä olin ajatellut näkeväni parissa päivässä. Ei harmittanut, että asunto oli hotellimainen, eikä omistajan persoonallinen kosketus näkynyt sisustuksessa. Pala sydäntä jäi Pietariin, viisi tähteä asunnon vuokraajalle.

Ulkomaille ei ole ollut koronaepidemian vuoksi sittemmin asiaa, mutta kotimaassa voi vaihtaa turvallisesti etätyöhuoneen tapetit hetkeksi muihin, eikä aina tarvitse matkustaa edes kauas. Hengähdyspaikka löytyi viiden kilometrin päästä kotoa, ja paluu uudenvuodenyöksi 1990-luvun kotikulmille sai muistot heräämään kutkuttavalla tavalla.

Kahdesti olen osunut valinnassani paikkakunnalle, jonka koronaluvut ovat nousseet varauksen jälkeen hälyttävästi.

Keittelin silti jouluaattoaamuna riisipuuroa parkanolaismökissä, jossa oleillessa en todellakaan törmännyt kehenkään. Sen sijaan Turun talvilomayöpymiset peruutin. Sijaismajoitus löytyi puolen tunnin ajomatkan päästä kotoa.

Jotta tämä ei menisi silkaksi hehkutukseksi on syytä miettiä, miten hyvästä saisi vielä paremman.

Yksi asia kertoo siitä, että rakentavaa palautetta ei joko lueta, siitä ei välitetä tai sitä ei anneta riittävästi.

Se on tuoksu. Se iskee jo ovella. Se matkaa vaatteissa kotiin. Se on pyykinpesuaineiden haju.

Jostain syystä Airbnb-vuokraajat yhdistävät hotelleista poiketen puhtauden hajusteisiin, vaikka osa asiakkaista saa niistä oireita.

Enemmistö asunnoista odottaa tulijaa putipuhtaina, joten hajusteita ei tarvita, ja ratkaisu on yksinkertainen: hajusteettomat pesuaineet.

Toki muitakin puutteita tulee vastaan. Siksi toivoisin, että Airbnb:n perustajien olohuoneesta alkanut palvelu palaisi juurilleen. Yksityisen omistajan tai sijoittajan kannattaa yöpyä välillä myös itse kohteessa. Se auttaisi huomaamaan, jos lattiakaivo ei vedä, suihkun letku on murtunut, suihkukaapissa ei mahdu pesemään varpaitaan ja veden valumisen tiskikaapista pöytätason ja seinän väliin.

Nämä kotimaassa kertyneet seikat ovat sen kaltaisia, että myös asunnon omistaja hyötyisi niiden korjaamisesta heti havaittuaan ne. Kun korona karsii kalenterista yöpyjiä, kohteessa yöpyminen luonnistuu.

En usuta ketään matkoille näinä aikoina, mutta silti asuntoja kannattaa selailla. Jo tietoisuus kohtuuhintaisesta ja mukavanoloisesta pakohuoneesta tuntuu vapauttavalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?