Kolumni: Maailmaa ei suunnitella autottomille - Kolumnit - Aamulehti

Autoton suunnittelee kauppareissun huolellisesti

Henkilöautoja on niin isolla osalla väestöstä, ettei maailmaa suunnitella autottomille todennäköisesti tulevaisuudessakaan.

6.4. 6:28

Autoton ei voi olla hötkyilijä, niin paljon enemmän aikaa menee hoitaessa arkiasioita, jotka autoihmiseltä hoituvat nopeasti.

Aikaa kuluu enemmän muun muassa kauppareissuihin, kylässä käymiseen ja koronatestiin pääsyyn.

Tämä itsestäänselvyys on käytännössä näyttäytynyt minulle viime kuukausien aikana. Minulla ei ole ollut käytettävissäni autoa syyskuun jälkeen.

Henkilöautoja on niin paljon, ettei maailmaa suunnitella autottomille luultavasti tulevaisuudessakaan.

Vuoden 2020 lopussa Suomessa oli rekisterissä noin 3,6 miljoonaa henkilöautoa, joista liikennekäytössä noin 2,8 miljoonaa.

Isoissa kaupungeissa, kuten Tampereella, joukkoliikenne on melko kattavaa. Vähiten henkilöautoja onkin väkilukuun suhteutettuna juuri isoissa kaupungeissa.

Miten mennä koronatestiin ilman omaa autoa? Ymmärrettävästi julkisilla ei saa mennä. Taksi ei ole kaikille mahdollinen, jos ei ole rahaa.

Tiedän yhden ihmisen, joka käveli testiin, vaikka hänellä oli kuumetta. Matkaa kotoa testipaikalle oli pari kilometriä.

Kauppaan on mentävä bussilla, kävellen tai pyörällä. Se vaatii suunnittelua. Mitä ostan, että jaksan kantaan kaiken kotiin? Onko linja-autopysäkki kaukana myymälän ovelta?

En ole koskaan käynyt ruokakaupassa niin usein kuin nyt. Reppuun ei mahdu kovin paljon tavaraa kerralla. Olen onnekas, koska kävelymatkan päässä on kaksi kauppaa. Asiointi käy nopeasti, eikä kantomatka ole pitkä.

Miten autoton tuo kaupasta kotiin multasäkit tai sähköpatterin? Miten viedä vanha jääkaappi jäteasemalle? Kotiinkuljetuksia ja -hakuja on onneksi tarjolla, mutta kertakustannus on aika kova.

Kyläilykin on saanut uusia vivahteita – se vähä, mitä korona-aikana on tullut käytyä kenenkään kotona.

Vierailuihin menee aikaa, koska matkat kuluttavat minuutteja eri tavalla kuin henkilöautolla hurauttaessa.

Läheiseni asuu noin neljän kilometrin päässä kotoani.

Kävelen sinne vajaan tunnin. Suunnilleen sama aika menee linja-autolla, koska suoraa bussilinjaa ei ole, vaan joudun kiertämään keskustan kautta.

Minulla ei ole valittamista, koska pystyn hyvin kävelemään. Kaikki eivät kuitenkaan pysty.

Korona on vähentänyt joukkoliikenteen käyttöä, ja vuoroja on vähennetty.

Korona-aika on tuonut entistä selvemmin esiin eron julkisilla kulkuvälineillä liikkuvien ja omalla autolla kulkevien välillä.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?