Naisten sijoituspuhetta kannattaisi kuunnella - Kolumnit - Aamulehti

Naisten sijoituspuhetta kannattaisi kuunnella

Naisten suosima sijoitusstrategia näyttää toimivan, Henriikka Korte kirjoittaa kolumnissaan.

10.3. 7:00

Aamulehti

Sijoittavien naisten joukko kasvaa Suomessa koko ajan.

Nordnet julkisti tuoreimpia lukuja sijoittajistaan naistenpäivän alla. Pohjoismaisen osake- ja rahastovälittämistä tarjoavan nettipankin naisasiakkaiden määrä on kasvanut Suomessa 99 prosenttia kahdessa vuodessa. Samassa ajassa miesasiakkaiden määrä on kasvanut 56 prosenttia.

Vaikka askelia oikeaan suuntaan on otettu, paljon on tapahduttava ennen kuin sukupuolet olisivat tasaisesti edustettuina sijoittajien joukossa.

Esimerkiksi Nordnetissa jokaista naissijoittajaa kohden on edelleen kaksi miessijoittajaa. Nettipankilla on Suomessa yli 400 000 aktiivista asiakasta.

Jako mukailee Euroclear Finlandin tilastoa, jonka mukaan suomalaisten pörssiyhtiöiden kotitalousomistajista 33 prosenttia on naisia ja 67 prosenttia miehiä. Jos jakaumaa tarkastelee omistusten perusteella, naisten osuus kotitalouksien osakeomistuksista on vielä pienempi, 22 prosenttia.

Jotta muutos kohti nykyistä tasa-arvoisempaa sijoittajakuntaa voi tapahtua, tarvitaan ainakin helposti lähestyttävää tietoa sijoittamisesta ja avointa puhetta rahasta.

Tärkeää työtä sijoittamisen tuomisessa lähemmäs suomalaisia tekevät jo muun muassa sijoittajat Merja Mähkä, Julia Thurén ja monet sijoitusyhteisöt, kuten Mimmit sijoittaa.

Vaikka sijoittaminen olisi taloudellisesti mahdollista, etenkin naisten tiellä sijoittajaksi ryhtymisessä on tutkitusti omien taitojen epäily.

Danske Bankin vuotuiseen Taloudellinen mielenrauha -tutkimukseen vastanneista naisista 28 prosenttia kertoi viime vuonna epäilevänsä omia sijoitustaitojaan, kun miehistä näin kertoi samaan aikaan 19 prosenttia. Vastaajia oli yli 3 000.

Osuuspankin oman OP Median viime syksyisessä kirjoituksessa säästämisen ja sijoittamisen asiantuntija Tiina Routamaa arvioi, että naisten varovaiseen sijoitustyyliin vaikuttavat ehkä epävarmuus ja vähäisestä kokemuksesta johtuva itseluottamuksen puute.

Naisten sijoituspuhetta kannattaisi kuitenkin kuunnella.

Nordnetin Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen kirjoitti viime viikolla, että naisia motivoi sijoittajana oman ja läheisten talouden turvaaminen äkkirikastumisen sijaan.

Esimerkiksi tammikuussa Gamestop-huumassa voimakkaat kurssiliikkeet houkuttelivat Tuppuraisen mukaan pääosin miehiä.

Lue lisää: Internetin syövereissä toimii ”kahden miljoonan kolmekymppisen miehen armeija”, joka ravistelee huvikseen maailman pörssikursseja – tällä viikolla myös Nokia joutui sen kynsiin

Naisten suosima sijoitusstrategia näyttää toimivan.

Esimerkiksi vuonna 2019 suomalaisnaisten osakevalinnat päihittivät -miesten sijoitukset, kun Nordnet tarkasteli 20 netto-ostetuimman osakkeen tuottoja.

Tilaston perusteella naisten osakevalinnat tuottivat edellisvuonna 24 prosenttia, kun miesten osakevalinnoilla yllettiin 12 prosentin tuottoon. Kone, Marimekko ja Revenio Group johtivat tuolloin naisten voittokulkua.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut