Yli 200 kilometriä Elvistä, Muusaa ja Obamaa - Kolumnit - Aamulehti

Yli 200 kilometriä Elvistä, Muusaa ja Obamaa

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman ensimmäisestä virkakaudesta kertova kirja on hyvä kuvaus siitä, miten Yhdysvaltain poliittinen järjestelmä toimii. Kirjan kuunneltuani odotan jo malttamattomana Obaman toisesta virkakaudesta kertovaa jatko-osaa.

3.3. 7:00

Sain muutama päivä sitten päätökseen lähes 40-tuntisen kävelyurakkani. Seura on ollut hyvää: koirat Elvis ja Muusa sekä Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama.

Obaman ensimmäisestä virkakaudesta kertova Luvattu maa ilmestyi viime vuonna heti Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen. Sivuja kirjassa on lähes 900, joten ostin tammikuussa äänikirjan. Se kestää 37 tuntia eli reilut 200 kilometriä.

Barack Obama astui virkaansa tammikuussa 2009, ja istui kaksi kautta. Häntä seurasi Donald Trump tammikuussa 2017.

Kirjassa Obama kuvaa yksityiskohtaisesti, miten Yhdysvaltain poliittinen järjestelmä toimii ja miten presidentti valtaansa käyttää. Nyt ymmärrän, kuinka iso merkitys senaatilla ja edustajainhuoneella on.

Kirja auttaa ymmärtämään myös Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa ja sitä, miksi Yhdysvallat toimii kuten se toimii.

Ajatteluaan ja periaatteitaan Obama avaa avoimesti. Esimerkiksi sitä, miksi mustien amerikkalaisten kansalaisoikeudet ja tasa-arvo ovat tärkeitä.

Obama vie lukijansa Valkoisen talon käytäville ja kokoushuoneisiin, missä tärkeät päätökset tehdään. Hän kertoo perhe-elämästään ja tavoistaan rentoutua.

Paksussa kirjassa on myös puuduttavia jaksoja, kuten Obamalle tärkeän terveydenhuoltouudistuksen ja finanssikriisin ratkaisemisen poliittisten koukeroiden kuvaaminen.

Obama höystää tapahtumia tarinoilla ja taustoilla. Hän kirjoittaa myös presidenttinä toimimisen vaikeuksista, paineista ja mediajulkisuudesta sekä siitä, kuinka pokan on pidettävä, vaikka mielessä myllertää.

Esimerkiksi, kun piti edustaa hymyillen erikoisjoukkojen ollessa lähdössä Pakistaniin Osama bin Ladenia surmaamaan.

Nyt ymmärrän paremmin myös, miten oli ylipäätään mahdollista, että Trumpista tuli presidentti Obaman jälkeen.

Vaikka Trump astuu kuvaan vasta aivan kirjan lopussa selväksi käy, että siemenet Trumpin valtaan nousulle oli kylvetty jo paljon aikaisemmin.

Myös se avautuu, miksi Trump vihaa Obamaa ja kaikkea, mitä tämä edustaa. Saattaa olla, että kirjassa kuvataan hetki, kun Trump päättää presidentiksi pyrkiä.

Trump oli väittänyt julkisuudessa sitkeästi, että Obama ei olisi Yhdysvaltain kansalainen. Herjauksiin kyllästynyt Obama julkisti lopulta virallisen syntymätodistuksensa. Sen jälkeen hän nöyryytti Trumpin perusteellisesti perinteisillä Valkoisen talon kirjeenvaihtajien illallisilla 30.4.2011.

Paikalla kutsuttuna vieraana ollut Trump ei ole koskaan unohtanut, kuinka yleisö nauraa ja osoittaa villisti suosiotaan Obaman stand-upille ja lukuisille Trump-vitseille.

Tuskin maltan odottaa muistelmien toisen osan ilmestymistä.

Myös Elvis ja Muusa hierovat jo tassujaan. Ne tietävät, että Obama takaa pitkät lenkit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?