Päättäjien ja viranomaisten pitää keskittyä nyt käytännön toimintaan runsaan viestinnän sijaan – Hyvänä ohjeena on perustuslain pykälä seitsemän - Kolumnit - Aamulehti

Päättäjien ja viranomaisten pitää keskittyä nyt käytännön toimintaan runsaan viestinnän sijaan – Hyvänä ohjeena on perustuslain pykälä seitsemän

”Jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen,” sanotaan perustuslain pykälässä seitsemän. Täytyy olla elämää, että voi olla vapautta, kirjoittaa Aamulehden toimituspäällikkö Kimmo Koski.

2.3. 10:24

Päivä päivältä käy selvemmäksi, että Suomea on suojannut koronavirukselta enemmän maantieteellinen sijainti, laadukkaat tiedotusvälineet ja sivistyneet kansalaiset kuin päättäjien tai viranomaisten erinomaisuus.

Kansalaisten kyky lukea ja sisäistää tietoa on ollut aivan keskeinen, että virus on pysynyt kurissa eikä ole levinnyt todella laajasti. Tiedotusvälineet ovat kertoneet sen tiedon, mitä on ollut saatavilla tarkasti ja nopeasti. Ne ovat myös avanneet tietoa koronaviruksesta, sen luonteesta, muutoksista ja tieteellisestä perustasta.

Koko ajan muuttuvassa tilanteessa viranomaisten ja päättäjien kestävyys on ollut koetuksella, mutta niin on ollut kansalaisten tulkintakykykin.

Viestintä on saanut monitasoisuudessaan sävyt, joita jo ammattilaistenkin on vaikea ymmärtää.

Hybridistrategia ja alueellinen vastuu päätöksistä yrittää vastata Suomen alueellisiin koronaeroihin, mutta viestinnällisesti se on täydellinen painajainen. Ohjeet, suositukset ja lait menevät sekaisin, kun viestintää tulee monelta eri tasolta. Jos on hallitus sekoillut, ovat aluehallintoviranomaisten tiedotteet olleet vähintään yhtä vaikeita tulkita. Tässä esimerkki eiliseltä.

Virus on päässyt leviämään Suomeen rajoilta, kun kuntien ja viranomaisten uskallus järjestää testaukset tai edes jonkinlainen kontrolli rajoille on puuttunut.

Jatkotartuntojen estämiseksi laki ravintoloiden ja yksityisten tilojen sulkemisesta olisi ollut mahdollista tehdä eduskunnassa valmiiksi jo viime keväänä, mutta sitä ei ole tehty. Tilanteita ei ole ennakoitu vaan ideologiat ovat taistelleet ja arkijärki on unohdettu myös eduskunnassa.

Myös rokotustoimet olisi voitu suunnitella kokonaan valmiiksi syksyn aikana, mutta tässäkin on tullut yllätyksiä ajanvarausjärjestelmistä alkaen.

On selvää, että päättäjät ja terveysviranomaiset on yllätetty housut kintuissa, kun rokotteita ei olekaan saatu riittävästi. Nyt asioita yritetään hallita lennosta. Rokotusjärjestys on suunniteltu tasa-arvoiseksi, mutta pandemian tehokkaan hoidon kannalta sitä lienee syytä muuttaa, kun riskiryhmät on rokotettu. Toivottavasti tätä on nyt ennakoitu.

Viimeisempänä käänteenä on vatkattu perustuslain poikkeustilapykälää. Olisi kuitenkin taas syytä palata perusasioiden äärelle eli pykälään seitsemän ja perusoikeuksiin. Siellä sanotaan, että ”Jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen.”

Tämä edellä voi lähteä kohti käytännön toimia eli turvaamaan suomalaisten henkeä ja terveyttä niin, että henkilökohtainen vapaus säilyy mahdollisimman hyvin. Jatkuvassa ja muuttuvassa tilanteessa suosittelen päättäjiä ja viranomaisia laittamaan Twitterin kiinni ja keskittymään tämän asian toimenpanoon.

Asiaan voi vaikuttaa parhaiten kertomalla mahdollisimman selkeästi ja yhtenäisesti käytännön toimista, jotka vaikuttavat ihmisten arkeen. Muuta sekoilua ei tarvita. Tämä on tärkeää, koska viruksen eteneminen Suomessa voidaan pysäyttää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: