Koronavirus saa meidät unohtamaan vapaudet ja oikeusvaltion - Kolumnit - Aamulehti

Leprasiirtolat ja perustuslaki – virus saa meidät unohtamaan vapaudet ja oikeusvaltion

On se kumma, kun koronaviruksen aikana ei voida tehdä kaikkia rajoituksia ilman, että perustuslaki estää. Tämä on vastoin yleistä oikeustajua. Jos mietit näin, pysähdy hetkeksi, koska omakin vapautesi riippuu siitä.

28.2. 6:30

Juuri silloin, kun kriisi syvenee ja on kovin kiire toimia, on tärkein hetki pysähtyä ja analysoida, mitä oikeusvaltiolle tekee proteiinikuoressa oleva perimänpalanen nimeltä SARS-CoV-2. Virus on jo muuttanut käsitystä oikeusvaltiosta sekä Suomessa että muualla ja uhkaa muuttaa vielä paljon enemmän.

Mitä merkitystä juuri nyt on perusoikeuksilla? Miksi ei vain pakoteta kaikkia niihin toimiin, joilla vähennetään tartuntoja?

Koska liberaalin yhteiskunnan tärkein arvo on vapaus, johon valtio, kunnat tai viranomaiset eivät saa puuttua. Vapautta ovat muun muassa eläminen, liikkuminen, kokoontuminen, omaisuuden suoja, oikeus työhön ja elinkeinoon sekä oikeus saada opetusta. Suomessa vapautta suojelee perustuslaki – mutta sen lisäksi valitettavan harva. Tautia pitää torjua, mutta ei miten tahansa.

Satoja vuosia sitten Suomessa hoidettiin lepraa niin, että sairastuneet eristettiin loppuelämäkseen muista ihmisistä esimerkiksi papin päätöksellä. Liikkumisenvapauden perään oli turha kysellä. Suomessa eristyksen muistomerkkinä toimii Airiston ja Nauvon kirkonkylän välissä sijaitseva Seilin saari, jonne perustettiin leprasiirtola 1600-luvulla.

Miksi emme enää sulje lähimmäisiämme saarille? Koska Suomessa on ollut perustuslaki, jota lainsäätäjä noudattaa. Onko näin karu rinnastus tarpeen? Kyllä on.

Lainsäädäntö- ja toimeenpanovallan suhdetta pyritään nyt hämärtämään. Poikkeusoloissakin eduskunta on aina ylin vallankäyttäjä, ja alueviranomaiset ja kunnat ratkaisevat niille kuuluvat asiat kuten lähiopetuksen, vaikka hallitus infossaan mitä antaisi ymmärtää.

Hallitus on jauhanut suositusten, kehotusten, maksimaalisten suositusten ja velvoitusten sekoitusta niin, ettei kansalainen enää tiedä, mistä seuraisi rangaistus ja mistä ei. Oikeusvaltiossa tämä ei voi olla epäselvää.

Rajoilla tehtävästä pakkotestauksesta tai negatiivisen koronatestituloksen vaatimisesta on pieni askel siihen, että koulussa tai harrasteryhmässä aletaan vaatia rokotepassia. Vaatimus sekä rikkoisi yksityisyydensuojan että syrjisi rokottamattomia, saati paperittomia.

Suomalaisten käännyttäminen länsirajalta rikkoi räikeästi perustuslakia. Rajoituspuheissa taas vilahtelee suomalaisten terveys. Perusoikeudet kuitenkin kuuluvat yhdenvertaisesti kaikille suomalaisen oikeudenkäytön kohteille. Niitä ei voi sitoa kansalaisuuteen.

Vakavin muutos on, että poikkeusolojen toteamisen kynnys madaltuu kerta kerralta, eivätkä virukset tähän lopu. Poikkeusolot ovat tila, jossa oikeusvaltion ja perusoikeuksien suojamekanismit käännetään pois päältä ja Seilin portit avataan.

Unkarissa parlamentti hyväksyi poikkeusolojen lainsäädännön ja pääministeri hallituksineen sai käytännössä rajattoman vallan säätää myös pandemiaan liittymättömiä lakeja niin kauan kuin itse katsoo sopivaksi. Mitä tapahtui? Hallitus muun muassa mahdollisti journalistien mielivaltaiset vankeusrangaistukset ja puuttuu vähemmistöjen oikeuksiin.

Voisivatko Unkarin tapahtumat toistua meillä? Voisimmeko koronaviruksen varjolla vaikkapa alkaa rajoittaa homojen oikeuksia, estää pysyvästi maahantulon tai sulkea maahanmuuttajien ravintolat, koska se olisi kansan oikeustajun mukaista? Kyllä voisimme. Vapauksien ja oikeusvaltion pyhyyteen suhtaudumme kohta niin joustavasti, että meiltä puuttuu enää sopiva eduskunnan enemmistö.

Kirjoittaja on Aamulehden vastaava päätoimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos