Kello käy, luottamusta ei näy – tuoreet gallup-luvut kiusallista luettavaa Saarikon väelle - Kolumnit - Aamulehti

Kello käy, luottamusta ei näy – tuoreet gallup-luvut kiusallista luettavaa Saarikon väelle

Keskustalla kova kiire saada ehdokkaita lisää. Ylen kuntavaalimittaus nosti sdp:n ykköseksi, Marinin sädekehä kestää Navalnyin twiittisotkuista huolimatta.

Erityisen vaarallista keskustalle on se, että Ylen gallupin tausta-aineiston mukaan merkittävä osa vuoden 2017 kuntavaaleissa keskustaa äänestäneistä onkin siirtynyt katsomoon. On aika työ saada tämä porukka jälleen aktiiviseksi.

4.2. 13:21

Kun politiikassa menee huonosti ja puolueen kannatuskäyrät sojottavat alaspäin, kannattaa tukeutua vanhoihin ja viisaisiin.

Näin tunnutaan ajattelevan keskustassa, jossa paniikki alkaa tihentyä, kun kuntavaaleihin on aikaa reilut kaksi kuukautta.

Puoluelehti Suomenmaa räväytti keskiviikkona verkkosivuilleen näyttävän jutun, jossa puolueen kahdeksan entistä puoluesihteeriä tsemppaavat ehdokashankintaa varsin poikkeuksellisessa vetoomuksessa.

Mukana on pitkän linjan aktivisteja Jouko Loikkasesta Seppo Kääriäiseen. Myös entinen kohupuoluesihteeri Jarmo Korhonen on mukana. Nuorinta polvea edustaa Pirkanmaan Jouni Ovaska, joka toimi tehtävässä ennen nykyistä puoluesihteeri Riikka Pirkkalaista.

Puoluesihteeriveteraanit toteavat, että puolue voi tehdä useita prosenttiyksikköjä paremman tuloksen kuin mitä gallupit lupaavat.

Vetoomus tuli kreivin aikaan, sillä torstaiaamuna lävähti ruutuihin Ylen tuore gallup. Sen mukaan keskustaa äänestäisi kuntavaaleissa 12,9 prosenttia.

Jos kyse olisi tavallisesta gallupista, niin tunnelma ei olisi puolueessa niin kireä kuin nyt. Tällä kertaa näet selviteltiin sitä, ketä äänestät nimenomaan kuntavaaleissa.

Tässä valossa keskustan tulos on surkea. Siitä on pitkä matka vuoden 2017 kuntavaaleihin, joissa keskusta keräsi 17,5 prosentin kannatuksen.

Keskustan edustajat näyttäytyvät rauhallisina ja toistavat luottamuksen vielä löytyvän. Näinhän sitä on tehty maailman sivu. Sisällä kuohuu, mutta ulospäin vakuutetaan yhtenäisyyttä, taistelutarmoa ja pitkää pinnaa.

Tähän käyttäytymismalliin puolue sai pahan särön muutama päivä sitten, kun puolueen sisäpiiriläisten luottamuksellisia sähköposteja vuodettiin julkisuuteen.

Viesteistä kävi ilmi se suuri hätä, jota puolueessa nyt koetaan.

Vuoto ei ollut ensimmäinen. Reilu vuosi sitten keskustassa käytiin viestittelyä entisen pääministeri Antti Rinteen (sd.) luottamuksesta tai pikemminkin luottamuspulasta, niin eduskuntaryhmän sisäisiä viestejä vuodettiin reippaasti medialle.

Samaan aikaan puolue sättii mediaa siitä, että se on ottanut maalitaulukseen nimenomaan keskustan. Vuodot kertovat, että työtä riittäisi omankin pesän selvittelyssä.

Sekä puoluesihteerit että keskustan nykyjohto korostavat, että hyvän ehdokasasettelun turvin puolue voi tehdä poliittisen ihmetempun huhtikuun vaaleissa.

Jos tässä onnistutaan, kuntavaalien tuloksesta voi muodostua siedettävämpi. Sillä on kohtalonyhteys myös hallituksessa pysymiseen.

Eri asia on, miten puolue onnistuu haalimaan ehdokkaita. Pitkin alkuvuotta on kirjoitettu, miten ehdokasasettelu on tahmeaa.

Tavoite on kerätä saman verran ehdokkaita kuin neljä vuotta sitten eli 7 500. Nyt ehdokkaita on nelisen tuhatta.

Toisaalta tämä ei ole koko totuus. Keskustassa kuten monissa muissakin puolueissa listat täyttyvät usein viime tipassa.

Pirkanmaalla ehdokasasettelu etenee piirin mukaan samaa tahtia kuin neljä vuotta sitten. Perinteisesti piiri ei kerro, kuinka paljon sillä on nyt ehdokkaita listoilla.

Vaarallista keskustalle on se, että gallupin tausta-aineiston mukaan merkittävä osa vuoden 2017 kuntavaaleissa keskustaa äänestäneistä onkin siirtynyt uuninpankolle. On aika työ saada tämä porukka jälleen aktiiviseksi.

Todennäköisesti joukossa on paljon sellaisia, jotka eivät halunneet keskustan lähtevän lainkaan hallitukseen eduskuntavaaleissa kärsityn tappion takia.

Pääministeripuolue sdp:lle gallup on yhtä mannaa. Se on kivunnut ykköseksi 20,3 prosentin osuudella. Hallituksen koronahoito sekä pääministeri Sanna Marinin (sd.) oma sädekehä näyttävät kannattelevan puoluetta. Ei edes Marinin Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin twiittikohu näytä vaikuttavan suosioon.

Näistä säteistä ei tunnu riittävän keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon harteille paljonkaan, vaikka odotukset olivat suuret viime syksynä.

Kokoomuksessa voidaan hiukan huokaista ja vetää henkeä, sillä mittaus antoi heille 18,3 prosentin osuuden. Onhan puolue käynyt jo lukemissa, jotka alkavat 16 prosentilla.

Mielenkiintoiseksi kuvion tekee se, että kokoomus ja perussuomalaiset menevät nyt melko tasajalkaa eteenpäin. Perussuomalaiset keräsi 18,8 prosentin kannatuksen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: