Muistoissa pakkasta oli ennen aina vähintään 25,5 astetta – tilastot paljastivat, että asuin Suomen Siperiassa - Kolumnit - Aamulehti

Muistoissa pakkasta oli ennen aina vähintään 25,5 astetta – tilastot paljastivat, että asuin Suomen Siperiassa

1.2. 7:00

Aamulehti

Tampereelle käväisi pari viikkoa sitten kunnolla pakkasen puolella. Härmälän havaintoasemalla oli kylmimmillään 25,4 astetta pakkasta.

Kylmältähän se tuntui. Sulakkeet paukkuivat, pihasaunaan unohtunut olut levisi puuroksi kaapin seinille ja ilmalämpöpumppu hyytyi puhaltamaan enää haaleaa ilmaa. Meidän uusavuttomien arkea järkytettiin.

Asuin 21-vuotiaaksi asti Koillis-Suomessa 700 kilometrin päässä Tampereelta. Muistan palelleeni harvoin, vaikka pakkaslukemat olivat jotain aivan muuta kuin pariakymmentä – ainakin muistoissa. Luistinradalle lähdettiin kaverien kanssa, kun pakkanen lauhtui alle 30 asteeseen. Koululaiset ajoivat pyörällä mittarin lukemasta riippumatta. Ajopeli oli hyvin jähmeä, kun pakkanen lähestyi 40 pakkasta.

Aloin epäillä muistikuvieni totuudenmukaisuutta. Apuun tulivat Ilmatieteen laitoksen verkkosivut, joilta voi ladata päivittäisiä säähavaintoja mittausasemilta jopa 1960-luvulta lähtien. Otin vertailukohdaksi parin viikon takaisen, reilun 25 asteen pakkasen.

Latasin koko lapsuuteni ja nuoruuteni ajalta päiväkohtaiset alimmat lämpötilat lähimmältä havaintoasemalta. Ja kyllä – muistikuvilleni löytyi tilastoista yhtymäkohtia. Reilun parinkymmenen vuoden aikavälillä oli 608 päivää, jolloin pakkasta oli ollut kylmimmillään enemmän kuin nyt tammikuun puolivälissä Tampereella. Eli joka vuosi oli ollut keskimäärin noin kuukauden verran kunnon pakkasia.

Vähintään 30 asteen pakkaspäiviä oli 277 ja 40 asteen raja meni rikki kuutena päivänä. Kovimmat pakkaset ajoittuvat vielä peruskouluikääni, joten tilastot tukevat muistojani.

Koulussa välitunnit vietettiin usein talvisin sisällä. 20 asteen pakkasrajan rikkoneita päiviä oli 1102, eli keskimäärin lähes kahden kuukauden verran jokaista talvea kohden.

Muutin parin välietapin kautta lämpimään etelän kohteeseen Tampereelle kesällä 2000. En muista erityisesti kiinnittäneeni huomiota muuhun kuin lumettomiin marras- ja joulukuihin. Pakkasia on mielestäni ollut aivan riittämiin.

Turvauduin taas Ilmatieteen laitoksen havaintotilastoihin. Tampereen Härmälässä on viimeisen reilun parinkymmenen vuoden aikana ollut 42 päivänä kylmempää kuin parin viikon takainen 25,4 astetta. 30 astetta on rikkoutunut viitenä päivänä. Viime talvena Härmälässä ei ollut pakkasta edes 15 astetta.

Entä millaista oli Tampereella viime vuosituhannen loppupuolella, kun palelin pohjoisen pakkasissa? Ei ikäluokkani ole kovilta pakkasilta Tampereellakaan välttynyt. Vähintään 25,5 asteen päiviä oli samalla vertailujaksolla 127.

30 asteen raja rikkoutui Härmälässä reilun parinkymmenen vuoden aikana 41 kertaa. Koululaisten pakkasraja meni rikki 383 päivän aikana.

Tilastojen mukaan kovia pakkasia on ollut 2000-luvulla Tampereen Härmälässä selvästi harvempina päivinä kuin edellisen vuosituhannen loppupuolella.

Minulla on antaa pakkasten perään haikaileville vinkki, missä on vielä kylmä. Entisen asuinpaikkani mittausasema näytti tammikuun puolivälissä lukemaa -35,9. Ei mahdu enää minun kiintiööni.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut