Vierailu Valkoisessa talossa osoitti Trumpin kauden erikoisuuden – tuolloin kukaan ei arvannut, mitä oli vielä luvassa - Kolumnit - Aamulehti

Vierailu Valkoisessa talossa osoitti Trumpin kauden erikoisuuden – tuolloin kukaan ei arvannut, mitä oli vielä luvassa

Joe Biden astuu keskiviikkona virkaan poliittisesti erittäin vaikeassa tilanteessa.

20.1. 7:20

Vajaat puolitoista vuotta sitten Valkoisen talon ruusutarhassa Yhdysvaltojen pääkaupungissa Washingtonissa mittari näytti hellelukemia, mutta tunnelma oli tukala myös muista syistä.

Vain muutamaa päivää aikaisemmin maan presidenttiä Donald Trumpia vastaan oli käynnistetty virkarikostutkinta. Valkoisen talon edustalla Trump odotti Suomen presidenttiä Sauli Niinistöä, joka matkusti Washingtoniin työvierailulle kohun ollessa kuumimmillaan. Tätä seurasi joukko median edustajia.

Tuona päivänä virkarikostutkinta vei huomion kaikelta muulta. Presidenttien oli määrä esittää alkusanat Valkoisen talon länsisiivessä sijaitsevassa presidentin työhuoneessa Oval Officessa. Täyteen pakkautuneessa huoneessa tunnelma muuttui kaoottiseksi lähes heti.

Kaikki tungeksivat eturiviin. Kamerat räiskyivät. Ennen kuin alkusanat oli saatu sanottua, kuultiin ensimmäinen kysymys tutkinnasta. Tämän jälkeen huoneen täyttivät huuto ja syytökset. Toimittajat huusivat kysymyksiä, Trump puolestaan haukkui mediaa kansan viholliseksi ja väitti koko tutkintaa huijaukseksi.

Ilmapiiri oli niin kireä, että suomalaiset presidenttiä myöten tyytyivät pääasiassa seuraamaan sanailua sivusta.

Ennen varsinaisen lehdistötilaisuuden alkua paikallinen toimittaja sanoi, että Trumpin ajassa on historiallista tuntua. Hän oli raportoinut Valkoisesta talosta jo Bill Clintonin, George W. Bushin ja Barack Obaman kausilla, mutta kutsui Trumpin kautta ennenäkemättömän kiihkeäksi.

Hän kertoi, ettei kukaan aikaisemmista presidenteistä ole koetellut mediaa Trumpin tavoin. Trump on läpi kautensa syyttänyt mediaa valeuutisista, mutta The Washington Postin faktantarkistuksen mukaan Trump itse on esittänyt kautensa aikana yli 30 000 valheellista tai harhaanjohtavaa väitettä.

Valkoisessa talossa Trumpia seuratessa tuntui käsittämättömältä, että edessä tosiaan seisoo Yhdysvaltojen presidentti. Arvokkuuden sijaan vastassa oli räyhäävä 73-vuotias mies, joka ei malttanut olla kinaamatta edes kameroiden edessä.

Lokakuun 2019 kireä tunnelma oli vain esimakua siitä, mitä Trumpin kauden aikana vielä nähtiin.

Tänään keskiviikkona Joe Bidenin virkaanastujaisiin on varauduttu erittäin kovilla turvatoimilla. Jännitteiden kiristymistä äärimmilleen symboloi se, että päivää turvaa Washingtonissa 25 000 kansalliskaartin sotilasta.

Keskiviikko merkitsee uutta lukua Yhdysvaltojen poliittisessa historiassa. Bidenilta odotetaan muutosta, mutta hän astuu virkaan tilanteessa, josta ei puutu haasteita: ratkottavana on muun muassa pandemia, talouskriisi sekä se, miten yhdistää kahtia jakautunut kansa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?