Kolumni: Tuntemattomasta asianajajasta superpääministeriksi - Kolumnit - Aamulehti

Tuntemattomasta asianajasta kasvoi Italian superpääministeri – Giuseppe Conte on vetänyt jo kahta mahdotonta hallitusta

Viimeistään tiistaina näemme, onnistuuko Conten kolmas temppu

17.1. 9:48

Viime päivinä Italiassa on käyty näytelmä, jossa taistelevat pääministeri ja entinen pääministeri. Matteo Renzi esiintyy näytelmän roistona keikuttamalla hallitusta pandemian keskellä. Syyksi hän sanoo EU:n rahanjaon, mutta oikeasti on vaikea ymmärtää miksi.

Uusi pääministeri oli apupojan maineessa. Viisi tähteä oli löytänyt Firenzestä tuntemattoman professorin, joka oli politiikassa niin noviisi, että joutui kesken puheen kysymään puolueensa puheenjohtajalta Luigi di Maiolta ”voiko näin sanoa?”.

Kuiskaus tallentui tietysti nauhoille.

Se oli kaksi ja puoli vuotta sitten ja nyt Giuseppe Contesta on kasvanut pääministeri, joka on vetänyt kahta mahdotonta hallitusta ja mahdollisesti vetää vielä kolmatta.

Enää hän ei kysy, voiko näin sanoa.

Sillä onhan se aikamoinen temppu, että sitoutumaton Conte on ensin saanut Viisi tähteä samaan hallitukseen oikeiston Legan kanssa ja sitten vasemmiston PD:n kanssa. Ja yhden vaalikauden aikana.

Hän on selättänyt voitonvarman Matteo Salvinin, joka puolitoista vuotta sitten koetti viedä maan uusiin vaaleihin, mutta löysikin itsensä ja Lega-puolueensa oppositiosta.

Viimeistään tiistaina näemme onnistuuko Conten kolmas temppu. Tällä kertaa niskuri on Matteo Renzi, joka vie senaattorinsa hallituksesta. Siitä tuli henkilökohtaista ja aina maltillisesti puhuva juristi oli raivoissaan.

Nyt näyttää, että Conte on löytänyt senaattiin korvaavat jäsenet, eikä hallitus kaadu. Osa Renzin väestä on palannut.

Renzi on omituinen poliittinen otus. Hän on entinen monessa asiassa. Entinen pääministeri, PD:n johtaja ja Firenzen pormestari. Miksi hän päätti riehua juuri nyt?

Vaalien järjestäminen, kun entistä tarttuvampi covid on liikkeellä, on hullu ajatus. Pandemia on Conten heiveröisen hallituksen haaste, mutta myös tuki. Vuosi sitten kevät oli katastrofi ja ihmisiä kuoli paljon. Sen jälkeen Italia on ollut toimissaan tehokas. Ja kuten PD:n Nicola Zingaretti sanoo: ”kun 500 kuolee päivässä, kuka haluaa hallituskriisin”.

Moni poliitikko menettäisi vaaleissa paikkansa. Italiassa vaalikausi on viisi vuotta ja se on puolessa. Viidellä tähdellä on ollut vaikeaa ja Legankin suurin suosio on sulanut. Äärioikea Italian veljet saisi lisää paikkoja. Myös PD luottaa selviävänsä ja osa on jo makustellut vaaleja. Renzin oma puolue Italia Viva kuihtuisi.

Renzin historia on riitaisa ja ehkä hän vain pelaa ja hämmentää. Tai ehkä hän uskoo oikeasti, että Conte ei pysty työhönsä ja EU:n tukirahat on ohjattu väärin. Varsinkin EU:lta saatava edullinen laina herättää tunteita. Myös Viisi tähteä ja Lega vastustavat sitä, sillä he näkevät siinä EU:n nuoran.

Huolitellulla päämisterillä on aina taskussaan tarkoin taiteltu liina. Netistä löytyy video: näin syntyy Conten neljän sakaran taskuliinan. Löydät sen sanoilla Conte, fazzoletto, taschino.

Sakarien määrän on vitsailtu ennakoivan syntyykö sopu.

Pidämme sakaria silmällä, sillä onhan Italian hallitus heikko, mutta ennen sen vaihtamista on syytä hoitaa yksi pieni pandemia.

Kirjoittaja on Italiassa asuva Aamulehden entinen uutispäällikkö

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?