Kokosimme alkuvuonna Tampereen tämän vuoden isot asiat – yksi puuttui listalta, ja siitä voi tehdä kaksi huomiota - Kolumnit - Aamulehti

Kokosimme alkuvuonna Tampereen tämän vuoden isot asiat – yksi puuttui listalta, ja siitä voi tehdä kaksi huomiota

Aamulehdessä julkaistiin 14. tammikuuta 2020 juttu tulevan vuoden isoista asioista Tampereella. Kaksi kuukautta ja kaksi päivää myöhemmin Suomeen julistettiin poikkeustila. Poikkeusvuodesta voi tehdä ainakin kaksi tärkeää huomiota, kirjoittaa toimittaja Heidi Pesonen.

19.11.2020 7:00

Aamulehti

”Vuonna 2020 Tampere yrittää pitää taloutensa tasapainossa, alkaa opetella liikenteessä ratikka-aikaan ja näillä näkymin siirtää vanhan tavara-aseman pois Ratapihankadun linjaukselta. Mitä muita isoja asioita kaupungissa tänä vuonna tapahtuu ja minkä huolien kanssa painiskellaan?”

Näin alkoi Aamulehdessä tammikuussa julkaistu juttu, jossa käytiin läpi tulevan vuoden merkittävimpiä asioita Tampereella. Juttua varten oli muun muassa haastateltu kaupungin johtavia viranhaltijoita.

Juttu julkaistiin 14. tammikuuta 2020. Kaksi kuukautta ja kaksi päivää myöhemmin Suomeen julistettiin poikkeustila.

Vielä tammikuun alkupuolella kristallipallossani ei näkynyt vihjettä siitä, mitä tuleman pitää, eivätkä koronavirusta nostaneet huolenaiheeksi haastateltavatkaan.

Kuitenkin juuri se on ollut vuoden 2020 isoin asia. Se lienee sitä myös vuonna 2021, mutta ehkä hiukan eri tavalla. Korona ei ole enää kaiken sekoittava yllätys, vaan iso kysymysmerkki. Mihin suuntaan epidemia kehittyy? Saadaanko tehokas rokote käyttöön? Mitä tapahtuu yrityksille, työpaikoille ja taloudelle? Pystytäänkö palaamaan normaaliin, ja mitä se kaiken koetun jälkeen on?

Mitä tästä vuodesta sitten jää käteen? Ainakin havainto siitä, kuinka vaikea tulevaa on ennustaa. Yhtäkkiä arkea voidaan ravistella täysin odottamattomalla tavalla. Monet muutokset tulevat hiipien ja huomaamatta, mutta muutos voi myös törmätä kulman takaa suoraan päin.

Vuodesta kannattaa muistaa muutakin kuin pandemia. Kun lukee mainittua isojen asioiden listaa, on syytä havaita: Tänä vuonna ratikka on ajanut Hämeenkatua Pyynikintorille asti, ja toisen vaiheen rakentamisesta on päätetty. Tampere on tekemässä ylijäämäisen tuloksen, vaikkakin valtion mittavalla tuella. Lastensuojeluun on päätetty perustaa kaupungin oman tuotannon osasto. Nuorisovastaanotto aloitti toimintansa. Sote-uudistus eteni.

Tavara-asema siirrettiin, ja nyt rakennuksen uusi elämä on niin sanotusti pientä laittoa vailla. Areena ja Kannen ensimmäiset talot ovat nousseet kaupungin siluettiin. Sulkavuoren puhdistamoa louhitaan kovaa vauhtia ja louheesta on rakennettu Näsisaari – tosin kuivalle maalle hallinto-oikeuden ratkaisua odotellessa. Työllisyyskokeilu palaa ja Tesoman seisake rakennetaan – molemmat odotettua myöhemmin, mutta aikataulu on selvillä. Sorsapuiston tekojää valmistuu ja kulttuuripääkaupunkihaku eteni seuraavaan vaiheeseen. Noin esimerkiksi.

Se osoittaa, että vaikka ihmisten ja kaupungin arki sekoittui odottamattomalla ja järisyttävällä tavalla, se ei pysähtynyt. Ehkä vuodesta 2020 kannattaa muistaa juuri se.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: