Kolumni: Tuijoteltuani tuntikausia Tikkutehtaan maalattuja seiniä, ymmärsin: Tampereella on käsissään jalokivi, joka kuuluu kaikille - Kolumnit - Aamulehti

Tuijoteltuani tuntikausia Tikkutehtaan maalattuja seiniä, ymmärsin: Tampereella on käsissään jalokivi, joka kuuluu kaikille

Kolumni: Santalahti rakentuu nyt vauhdilla. Historiallinen alue kuuluu kaikille kaupunkilaisille, ja se kaupungin täytyy muistaa, kirjoittaa toimittaja Saara Tunturi.

5.8.2019 6:40

Tampereen paraatipaikka on viimein valmistumassa. Santalahden uuden profiilin pystyy jo hahmottamaan. Viimein-sanan käyttö olkoon suotavaa, sillä liian kauan historialliset rakennukset makasivat ränsistymisen kourissa ja päättämättömyys muokkasi kerran upean teollisuusalueen lähes kokonaan joutomaaksi.

Tikkutehtaan (Tikkis) sisälle rakentui sentään omaehtoisesti Suomen suurin katutaiteen galleria täynnä graffitteja. Siitä tuli eräänlainen pyhiinvaelluspaikka katumaalaustaiteen ystäville enkä yhtään ihmettele, miksi.

Kaupunki on ikuistanut pian päiväkodiksi muuttuvan rakennuksen seiniä. Toivottavasti vuosikymmenten aikana maalattuja teoksia nähdään pian valokuvanäyttelyssä.

Ne ovat oleellinen osa alueen historiaa.

Muutaman vuoden kuluessa Santalahdessa asuu 2 300 ihmistä. Neliöhintojen on kerrottu nousevan yksiöissä jopa yli 6 500 euron (AL 26.6.2019). Se on paljon. Sinänsä se ei ole ihme, sillä Santalahti on jalokivi. Alue on muistutus juurista, joiden elinvoiman ehtyessä kaupunki nousi tekniikan vallankumouksen myötä – ja selviytyi. Se on portti ja näyteikkuna Tampereelle lännestä tultaessa. Siksi sen kehittäminen lopulta on elintärkeää.

Niistä punaisista Tikkutehtaankin tiilistä kaikki kuitenkin lähti. Alueen historian ei soisi jäädä unholaan.

Esimerkiksi vuokrahinnoittelussa olisi hyvä pitää pää kylmänä ja mahdollistaa monipuolinen sosioekonominen asuminen, myös muuten kuin seremoniapuheissa.

Santalahti lepää Pispalan uumassa. Pispala on vaihtoehtoisen kulttuurin ja toisaalta huviloistaan tunnetun kaupunginosan valtimo valtatielle ja kohti elintärkeää Näsijärveä. Alueessa kokonaisuutena on hienoa, miten se käsittelee ja kuvaa koko kaupunkia pienoiskoossa.

Oikeanlainen kehitys ja alueen järkevä muuttaminen ovat kunnianosoitus. Sen pitää tapahtua kuitenkin kaupungin historiaa kunnioittaen. Santalahti oli liian kauan haamu emokaupungin kainalossa.

Kaupunkilaiset odottavat takaisin olohuonettaan, joka rakentuu Paasikiventien varressa sijanneen viheriön tilalle. Se oli paikka, jossa skeittarit, roolipelaajat, lenkkeilijät, veneenomistajat ja kirjanlukijat oleskelivat sopuisasti. Sellaisena se täytyy pitää.

Kaupunkimme on kaikille.

Kirjoittaja on istunut tuntikausia tuijottelemassa Tikkiksen seiniä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos