Kansainvälinen olympiakomitea ei oppinut Kiinan edellisistä olympialaisista mitään – seuraavista talvikisoista tulee irvokas näytelmä - Kolumnit - Aamulehti

Kansainvälinen olympiakomitea ei oppinut Kiinan edellisistä olympialaisista mitään – seuraavista talvikisoista tulee irvokas näytelmä

17.9.2020 19:00

Aamulehti

Seuraavista talviolympialaisista tulee irvokas juhla, jos ja kun Kansainvälinen olympiakomitea KOK ei tee mitään.

Kun KOK julisti olympialaiset Pekingille heinäkuussa 2015, Kiinan presidentti Xi Jinping oli jo ennättänyt jyrähtää omilleen:

– Emme anna yhtään armoa!

Näin hän pauhasi salaiseksi tarkoitetuissa puheissaan, kun hän määräsi Kiinan viranomaisia kurittamaan muslimivähemmistön edustajia.

Olympialaisten myöntämisestä meni reilu vuosi ja Xinjiangin maakunnassa oli käynnissä täysimittainen muslimitaustaisten vähemmistöjen, ennen kaikkea uiguurien, pidätysoperaatio.

– Ei täällä mitään ole, kuului Kiinan ensimmäinen puolustus.

Myöhemmin kiinalaisetkaan eivät enää kehdanneet toistaa tätä mantraa, joskin totuus ei vieläkään majaile virallisissa kommenteissa.

– Terrorismia vain kitketään. On vapaaehtoinen koulutus kyseessä.

Näihin ”vapaaehtoisiin koulutuksiin” on raahattu jo yli miljoona uiguuria. Virallisesti puhutaan uudelleenkoulutusleireistä, vaikka kyseessä on vankileiri. Siellä ihmisiä käännytetään pois islamista, ja ravitsevan ruuan sijaan syötetään sitä oikeaa kiinalaista elämäntapaa. Henkinen ja fyysinen väkivalta on koko ajan läsnä. Naisia on pakkosteriloitu.

Kun uiguuriperheen mies on viety vankileiriin, Kiinan puoluevirkailija on saattanut tulla perheeseen miehen tilalle, koska ”sukulaisiahan tässä ollaan”. Nämä tuntemattomat hyypiöt ovat jakaneet sängyn perheen naisen kanssa.

Kaikkineen Kiinan toimissa on kyse vastenmielisestä etnisestä vainosta ja vakavasta ihmisoikeusrikkomuksesta.

Kiinalle ihmisoikeuksien rikkominen on tuttua puuhaa siinä missä Patrik Laineelle maalinteko. Xinjiang, Hongkong, Tiibet...

Maan johto puuttuu demokratiaan vakavin ottein.

Ei riitä, että valtionjohto vainoaa maan rajojen sisäpuolella asuvia. Jos uiguurinainen pitää uskonnollista huivia Suomessa, voi hänen perheenjäsenensä joutua vankilaan Kiinassa, kuten Iltalehden haastattelema uiguurinainen sanoi 2017.

Kun Pekingissä järjestettiin kesäolympialaiset 2008, Kiina lupasi tehdä töitä ihmisoikeustilanteen parantumiseksi maassa. No, ei tehnyt. Kommunistisen puolueen harjoittama vaino on lisääntynyt entisestään.

Kiinan otteet ulkomaan politiikassa ovat koventuneet vauhdilla.

Maailmassa on yksi riittävän hölmö organisaatio, joka ei opi yhdestä virheestä: KOK. Se ahdisti itsensä nurkkaan, kun antoi olympialaiset toistamiseen Kiinalle. Ottaako se ne sieltä pois? Ei varmasti, ei enää voi.

Kun kisojen päättäjäisiä vietetään 20. helmikuuta 2022, Thomas Bach astelee puhujanpöntölle ja lausuu:

– Nämä olivat kaikkien aikojen olympialaiset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos