Kolumni: Matkailu jatkuu, mutta tuskin entisellään - Kolumnit - Aamulehti

Matkailu jatkuu, mutta tuskin entisellään

Jos sosiaalisessa mediassa on viime päivinä törmännyt ensimmäisiin lentokenttäpäivityksiin, niin paljon enemmän päivityksiä on saanut lukea automatkoista Hankoon, Porvooseen, Vaasaan ja Tornioon, kirjoittaa Henriikka Korte kolumnissaan.

15.7.2020 6:54

Aamulehti

Video typötyhjältä Helsinki-Vantaalta ja ihmetystä kuvaavat saatesanat: lentokenttä ei ole koskaan ollut näin tyhjä. Itse olin some-päivityksen nähtyäni yhtä ihmeissäni, mutta eri syystä. Oman hämmennykseni syyksi riitti pelkkä lentokentän näkeminen. Tästä se loma alkaa -päivityksiä Helsinki-Vantaalta ei ole viime aikoina näkynyt.

Pandemian aikana sanapari uusi normaali on ollut ahkerassa käytössä. Yleensä uudella normaalilla on tarkoitettu koronaviruksen jälkeistä aikaa, mutta lentokenttäpäivitysten ihmettely osoitti, että yksi uusi normaali ehti vakiintua jo kriisin aikana. Ulkomaille lähtö ei olisi tullut monelle mieleenkään ilman erityistä syytä.

Nyt tilanne on monella tapaa toinen kuin vaikka toukokuussa. Pandemian seuraavasta käänteestä tai pelätystä toisesta aallosta ei vielä tiedetä, mutta juuri nyt tautitilanne on Suomessa rauhallinen. Sen tuudittamana moni on pakannut matkalaukkunsa.

Ulkoministeriö suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista. Poikkeuksena ovat ne Euroopan maat, joiden osalta rajavalvonnasta on luovuttu. Jo aiemmin Suomesta sai matkustaa vapaasti esimerkiksi Norjaan ja Viroon. Maanantaina matkustusrajoituksia lievennettiin lisää. Nyt sisärajavalvonnasta ja karanteenisuosituksista on luovuttu yli 20 maan osalta.

On kiinnostavaa nähdä, miten nopeasti matkustaminen palautuu entisiin uomiinsa. Finnair kertoi viime viikolla, että heinäkuussa 75 prosenttia lennoista jää edelleen lentämättä (AL 10.7.). Toistaiseksi myös matkayhtiöt ovat kertoneet pienistä palautumisen askelista. Heinäkuussa lomalaisia lennätetään Suomesta esimerkiksi Kreikkaan. Monet lomalennot ovat täynnä, mutta volyymi on silti pientä tavallisiin kesiin nähden (AL 10.7.).

Vai palautuuko matkustaminen sittenkään entiselleen? Uskon, etten ole ainoa, jonka kaukomatkahaaveiden ylle koronavirus laski varjon. Oma lomapätkäni kolkuttelee elokuussa, mutta en ole ainakaan vielä suunnitellut matkustavani mökkiä kauemmas.

Kotimaan matkustamisen ei kuulostaa huonolta vaihtoehdolta. Jos sosiaalisessa mediassa on viime päivinä törmännyt ensimmäisiin lentokenttäpäivityksiin, niin paljon enemmän päivityksiä on saanut lukea automatkoista Hankoon, Porvooseen, Vaasaan ja Tornioon. Yksi tuttuni meni ja pyöräili Utsjoelta Hankoon.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?