Moro kolumni - Kolumnit - Aamulehti

Sano moostamackcarah niin jenkkikin ymmärtää

9.8.2019 10:00 | Päivitetty 9.8.2019 17:54

Se hetki vuonna 1953 oli otollinen suurelle oivallukselle. Tapolan veljekset Jaakko ja Kalle keittelivät vasta perustamassaan suolaamo-savustamossa Tammelan Salhojankadun kellarissa tamperelaisten kauppiaiden jatkojalostukseen tuomia maksoja ja munuaisia. Oveen kolkutettiin.

Sisään astui lihakauppias, joka toi sekalaisia könttejä savustettavaksi ja viinapullon tuliaisiksi. Jaakko ja Kalle käynnistivät prosessin, korkkasivat pullon ja istuivat alas pohtimaan tuoreen firmansa vastaista kehittämistä ja tulevia suuntaviivoja.

Kirkkaan nesteen vauhdittama aivomyrsky tuotti kauaskantoisen idean: veljekset päättivät lisätä valikoimaansa mustanmakkaran. Pullo tyhjeni ja Tapolat hakivat sen täyteen sianverta kaupungin teurastamolta nykyisen Tampere-talon paikalta. Tulevan menestystuotteen kehittely käynnistyi.

On oikea aika muistella mustanmakkaran tarinaa. Kaksi ikonia, Kyllikki ja Jarmo Tapola, on poistunut keskuudestamme vajaan vuoden sisällä.

Tehtailijat pätkivät makkaraa verisissä ”valkotakeissaan”.

Kuulun siihen tamperelaispolveen, jolla oli ilo asioida 1950-luvulla Suolaamo-Savustamo Jaakko ja Kalle Tapolan verstaassa Tammelan pallokentän kupeessa. Oli leuhkaa ostaa 50 markalla (noin 1 nykyeuro) pätkä mustaa jalitsureenien tai luistelusession päälle.

Se oli kaamea 25 neliön murju, pimeä ja savuinen. Tehtailijat pätkivät makkaraa verisissä ”valkotakeissaan” ja antoivat meille killeille joskus ilmaiseksi pannulle haljennutta mustaa massaa.

Tapoloiden verstas ei ollut Tammelassa ihme, vaan yksi muiden joukossa. Tamperelaista mustaamakkaraa oli paistettu kaupallisiin tarkoituksiin ainakin 1920-luvun alusta ja 1950-luvulla suurin osa siitä syntyi Tammelan kellareissa.

Kaikki alkoiAlfred Backmanista ja Fanny Granbergista, jotka ryhtyivät sisällissodan päätyttyä myymään mustaamakkaraansa Tampereen kauppapaikoilla. Kumpikaan ei operoinut Tammelassa: Backmanin musta syntyi Amurinkatu 9:ssä ja Granbergin nykyisen Näsilinnankadun varrella.

Ennen Tapola-dynastiaa Tampereen mustamakkarakuningas oli ”Mamma” Granbergin logistiikkapomona eli hevosmiehenä meritoitunut Yrjö Peltoniemi. Hän aloitti tuotantonsa 1930-luvun alussa Kaivokatu 7:ssä ja firma jatkoi omistajavaihdoksen jälkeen T:mi Peltoniemenä vuoteen 1979 Väinölänkatu 1:ssä.

Miksi juuri Tapolasta tuli mustamakkaramaailman johtava brändi?

Koska firmaan miniäksi tulleen Kyllikki Tapolan hyve oli ahkeruus, jonka Martti-siipan liikemiesvaisto, puhetaito ja rohkeus jalostivat menestykseksi.

Ensin Tapolat puhuivat mustansa melkein joka toiseen Tampereen kivijalkaan eli Ol. Voiman valikoimiin. Se valoi niin tukevan pohjan, että he rohkenivat ensimmäisinä ryhtyä valmistamaan teollisesti isoja määriä mustaamakkaraa.

Lopuksi globaalissa hengessä Tampereen vuoden 1999 EU-huippukokouksen toimiston ohje mustanmakkaran kirjoitusasusta, jotta englantia puhuva osaisi sanoa sen suomeksi: moosta-mack-carah.

Kirjoittaja on Aamulehden emeritustoimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos