Moron kolumni Kaisa Läärä. - Kolumnit - Aamulehti

Moron kolumnisti Kaisa Läärä on huolissaan: ”Milloin meistä tuli aikaansaamattomia huulten heiluttelijoita?”

1.2.2020 11:57

Suomalaisten uudet kansantaidot yleistyvät. Niillä rakennetaan huomisen yhteiskuntaa. Millainen siitä tulee, kun voimavarojamme uudella vuosikymmenellä tuntuvat olevan valittaminen, toisten syyttely ja uhriutuminen?

Tarinat sitkeästä katajaisesta kansasta taitavat olla menneiden talvien lumia. Tilalle on tullut pelkkää ankeaa harmautta. Sama tympeys vallitsee, ulkona ja sisällä.

Mieli pahoitetaan omiin ajatuksiin sopimattomista avauksista, faktoista ja mielipiteistä, jopa kuulopuheista.

Omia näkemyksiä jankataan aamiaispöydässä, taivastellaan töissä ja ruikutetaan ystäville. Teot puuttuvat.

Tahto ymmärtää ja sopia ovat lähes kadonneet. Vastapuoli, tai vähintään joku muu, on aina syypää. Milloin meistä tuli aikaansaamattomia, huulten heiluttelijoita?

Suut käyvät kuin perämoottori, pelkkää pärinää ilmoilla. Kaukana ovat ajat kun Jussi tarttui kuokkaan ja pisti töpinäksi.

Sote-palveluja ei saa. Jos saa, on ongelmana laatu, välimatka tai vähintään naapurin saama suurempi apu.

Uudet koditkin ovat vääränlaisia, liian pieniä, väärässä paikassa tai rumia. Rakentamisen taito ja laatu eivät ole kuin ennen.

Työpaikoillakin voidaan huonosti. Ilmapiirit surkeita ja tehtävät aina samoja, jos töitä nyt on alkuunkaan.

Vanha sanonta ”kyllä hätä keinot keksii” tuntuu tyhjältä helinältä korvissa. Toriparlamenttien, kahvipöytien ja sanomalehtipalstojen keskustelusta päätellen hätää nimittäin riittää.

Lama uhkaa, levottomuudet huolestuttavat ja ilmastonmuutos ahdistaa.

Helposti käpristyy sohvannurkkaan ja motkottaa tv-ruudulle, kuinka valeuutiset ja vääristellyt faktat ovat kaiken takana.

Että miten meillä peräpohjolassa voisi olla mitään annettavaan luonnon ääri-ilmiöiden hillitsemiseen. Pirkko-mummun banaaninkuori sekajätteessä ei aiheuta tsunameja, varsinkaan Pohjanmerellä. Että pitäkööt Australia metsäpalonsa, Intia ilmansaasteensa ja Afrikka väestöongelmansa.

Tuikataan tuli saunanpesään perjantaisin ja käydään telkkarin ääreen iltaisin, kuin ennenkin. Maitohyllyllä vierailun, kolesterolin kyttäämisen ja lihansyönnin lomassa voi motkottaa ja muistuttaa muita, miten se elämä kuuluisi oikein elää. Valittamiseen kuluvalla ajalla ja energialla voimme toimia. Voimme yrittää ymmärtää, mistä yhteiskunnan, luonnon ja talouden ääri-ilmiöt johtuvat.

Voimme olla uteliaita, perehtyä asioihin ja olla rohkeita, myös epäonnistumisen uhalla. Voimme toimia yhdessä, auttaa kaveria.

Leijonien MM-kulta ja Huuhkajien EM-kisapaikka vaati sitkeää toimintaa ja hyvää joukkuehenkeä. Sillä hengellä Suomi on parhaiten pärjännyt, yhtenä porukkana.

Kirjoittaja on Tampereen pormestarin erityisavustaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut