Kolumni: Suomen rikkaimmat ihmiset kokevat olevansa väärinymmärrettyjä vastuunkantajia – He eivät tunne empatiaa köyhimpiä kohtaan - Kolumnit - Aamulehti

Suomen rikkaimmat ihmiset kokevat olevansa väärinymmärrettyjä vastuunkantajia – He eivät tunne empatiaa köyhimpiä kohtaan

1.9.2019 14:16 | Päivitetty 2.9.2019 9:33

Aamulehti

Suomen rikkaimpia ihmisiä jurppii. Näin kertoo maanantaina julkistettava Anu Kantolan ja Hanna Kuuselan tutkimus Huipputuloiset (Vastapaino).

Samalla käy ilmi, että yhteiskuntaluokkien välille on kohonnut tunnemuuri.

Tutkijakaksikko päätti selvittää, mitä maamme väestön parhaiten ansaitseva promille ajattelee. Haastatteluun päätyi 90 suurperijää, huippujohtajaa ja erityisen menestynyttä yrittäjää. Osa äveriäistä ei ole miljonäärejä vaan miljardöörejä.

Miksi juuri hyvätuloisin promille kiinnosti?

Siksi, että Suomi oli pitkään pienten tuloerojen maa, mutta kun erot 1990-luvulla ampaisivat kasvuun, varsinkin tuo hippunen – kansan vaurain tuhannesosa – on vetänyt kaulaa muihin.

Vaikka raha on tullut rahan luo, huipputuloisten mielessä pesii pessimismi.

Moni asia ärsyttää. Verotus, ay-liike, sosiaalituen väärinkäyttäjät, koko suomalainen ilmapiiri...

"Haastattelujemme perusteella suomalaisten huipputuloisten syvää tarinaa kannattelee tunne siitä, että he itse ovat usein väärinymmärrettyjä vastuunkantajia ja vauraudentuottajia maailmassa, jossa muut väistelevät vastuuta ja välttelevät työntekoa", tutkijat raportoivat.

Rahakkain promille ei tunne erityistä solidaarisuutta tai empatiaa köyhimpiä kohtaan.

"Suurituloiset ovat valmiita nipistämään – kipeästikin – niiltä, joilla on heidän mielestään liian hyvät oltavat."

Tutkijat kyläilivät pääkonttoreissa ja edustuskodeissa itselleen vieraissa piireissä, ostivat haastatteluhetkiä varten tavallista fiinimpiä vaatteita ja kompuroivat sinuttelussa ja teitittelyssä.

Lopulta he eivät tyytyneet vain kuvaamaan huipputuloisten näkemyksiä vaan päätyivät kommentoimaan niitä tuimin äänenpainoin.

Ratkaisu voi tuottaa torjuntaa. Osa kirjan lukijoista haluaisi pöyristyä omin päin ilman tutkijoiden esipöyristymistä.

Kirjansa lopussa Anu Kantola ja Hanna Kuusela maalaavat uhkaavan näyn. Kovia arvoja kannattavat rikkaat ovat kuin muinainen Pohjan akka. Siis se Kalevalan kelvoton hahmo, jonka itsekkyys lopulta tuhosi sammon – yhteistä hyvää tuottaneen systeemin.

Moitteiden jatkoksi on sujautettu kiitos. Tutkimus tehtiin osin Koneen Säätiön rahoilla – siis upporikkaan Herlinin suvun suopealla tuella.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut