Joukkueurheilu opettaa taitoja koko elämään – tässä viisi asiaa, jotka on hyvä oppia - Kolumnit - Aamulehti

Joukkueurheilu opettaa taitoja koko elämään – tässä viisi asiaa, jotka on hyvä oppia

Ymmärrys omista ja toisten vahvuuksista on välttämätön taito, joka jalostuu joukkueessa, kirjoittaa toimituspäällikkö Kimmo Koski.

5.2.2020 7:00

Yli puolet suomalaisista lapsista ja nuorista on mukana urheiluseuratoiminnassa. Iso osa heistä on mukana joukkueurheilussa. Jos et ole vielä mukana missään joukkueessa, kehotan vähintäänkin kokeilemaan. Elämäni paras päätös on ollut, kun menin 8-vuotiaana mukaan koripallojoukkueeseen.

Sen yhteisön avulla olen oppinut kaikkia elämisen taitoja ja saanut ikuisia ystäviä.

Joukkueessa urheilemisessa on useita opettavaisia puolia. Myös pettymykset ja ristiriidat kuuluvat asiaan. Tässä lyhyesti joukkueessa urheilemisen tärkeimmät opit:

1. Ystävät ja yhteishenki.

Tämä on tärkein asia kaikessa joukkueurheilussa. On kyse junioreista, harrastelijoista tai huippuammattilaisista, joukkueissa ajatellaan aina ensin "meitä". Sen takia papatkin kokoontuvat vielä höntsäämään. Yhdessä on mukava olla. Joukkuekaverit muodostavat omanlaisensa yhteisön, jossa jokainen hakee paikkansa tavalla tai toisella. Tärkeintä on osallistua ja olla paikalla. Kun olet riittävästi paikalla, olet kohta osa joukkuetta.

2. Toimi yksin ja yhdessä.

Joukkuelajeissa lopullinen suoritus muodostuu jokaisen yksilön omista taidoista ja erilaisten taitojen yhteisestä kokonaisuudesta. Jotta voi olla osa joukkuetta, pitää osata toimia jopa itsekkäästi, mutta samalla joukkueen jäsenenä. Niin, että kokonaisuus voittaa.

Ymmärrys omista ja toisten vahvuuksista on välttämätön taito, joka jalostuu joukkueessa. Ryhmässä jokainen saa olla vuorollaan tähti. Joukkueessa oppii myös ottamaan oman tilan, kun juuri sinun taitojasi tarvitaan. Joskus täytyy ymmärtää, että joku toinen osaa sinua paremmin. Tilan antaminen toiselle on arvokas taito.

3. Hyvät tavat.

Joukkueessa pitää ottaa kaikki jäsenet huomioon. Jos näin ei ole, yhteisö kyllä ohjaa oikeaan suuntaan hyvällä tai pahalla. Hyvät tavat korostuvat voiton ja tappion hetkillä. Yhdessä on helpompi oppia voittamaan, mutta erityisesti sietämään pettymyksiä.

4. Voita ja häviä.

Joukkuelajeissakin vain yksi joukkue voi voittaa kerrallaan. Tappiota ja voittoja tulee. Lapset oppivat ja ymmärtävät tämän asian lähes luonnostaan. Usein aikuisilla on suurempia vaikeuksia ymmärtää, että joku todella voittaa ja joku häviää. Myös käsitys tasa-arvoisesta ideaalimaailmasta särkyy. Joskus kotiinpäinveto tai tuomarivirhe ratkaisevat.

5. Neuvo aloittelijalle.

Jos joukkueeseen liittyminen jännittää, omaa lajia voi harjoitella etukäteen yksin, kavereiden tai vanhempien kanssa. Tärkeintä on kuitenkin ottaa selvää, ilmoittautua ja mennä paikalle.

Kirjoittaja on Aamulehden toimituspäällikkö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos