Virus kyykyttää nyt matkailualaa pahasti – näin omin silmin aiemman epidemian vaikutukset matkailuun yli 100 miljoonan asukkaan maassa - Kolumnit - Aamulehti

Virus kyykyttää nyt matkailualaa pahasti – näin omin silmin aiemman epidemian vaikutukset matkailuun yli 100 miljoonan asukkaan maassa

12.3.2020 7:24

Aamulehti

Pari viime viikkoa ovat olleet kovia matkailualalle. Italian matkoja myyvän Ikaalisten matkatoimiston toimitusjohtajan Esa Talosen mukaan yrityksen matkojen myynti on pudonnut kahdessa viikossa 61 prosenttia (AL 10.3.). Yritys aloitti maanantaina historiansa ensimmäiset yt-neuvottelut.

Finnair on perunut viruksen vuoksi tuhansia lentojaan. Yhtiö aloittaa torstaina yt-neuvottelut, jotka koskevat koko henkilöstöä Suomessa.

Suomen matkailualan liiton toimitusjohtajan Heli Mäki-Fräntin mukaan (AL 10.3.) kassakriisi uhkaa nyt monia vakavaraisia matkailualan yrityksiäkin.

Matkailun taloudellinen vaikutus Suomessa on työ- ja elinkeinoministeriön mukaan noin 15 miljardia euroa vuosittain. Toimialalla työskenteli vuonna 2017 yli 140 000 henkilöä.

Näin omin silmin epidemian vaikutukset matkailuun toukokuussa 2009. Meksikosta oli uutisoitu sikainfluenssaepidemiasta, mutta matkustusrajoituksia ei ollut. Lähdin uutisista huolimatta valokuvaajakaverini kanssa Meksikoon tekemään ennalta sovittuja juttukeikkoja.

Maan tilanne konkretisoitui vasta Mexico Cityn lentoasemalla, jossa kasvomaskeihin varustautunut henkilökunta etsi lämpökameroilla kuumeisia matkustajia.

Koko maan matkailu oli aivan polvillaan. Pääkaupungista olivat paenneet ensin turistit ja sen jälkeen matkailualan ihmiset. Maassa työskenteli matkailualalla pari miljoonaa ihmistä. Paikalliset olivat hämmentyneitä. Kukaan jututtamamme ei tuntenut ketään sairastunutta, mutta palkka ei juossut turistikadon vuoksi.

Eteläisessä Meksikossa lähes Tampereen kokoisessa kaupungissa emme törmänneet muihin ulkomaisiin matkailijoihin. Kaupungissa ei ollut todettu virustartuntoja. Kaupungissa ei ollut todettu yhtäkään virustartuntaa.

Hotellit ja ravintolat olivat kiinni tai lähes tyhjillään. Kaupungin lähistöllä oli satama, jossa Yhdysvaltalaiset risteilijät tavallisesti pysähtyivät, ja matkustajat kuljetettiin busseilla kaupunkiin. Nyt laivat ohittivat koko sataman. Valtavat terminaalit olivat täysin autioina.

Palasimme Suomeen terveinä, emmekä tartuttaneet jossakin piileskellyttä tautia keneenkään.

Tilanne on nyt erilainen. Nyt koronavirusta yritetään taltuttaa mittavilla matkustusrajoituksilla. Viruksen vaarallisuudesta ja leviämistavasta on vielä monta avointa kysymystä. Tällä kertaa ei tulisi mieleenkään lähteä epidemia-alueille sairastuttamaan itseäni tai mahdollisesti muita.

Asiaan perehtymättömän on vaikea arvioida tämänhetkisen tilanteen vakavuutta. Nyt täytyy vain toivoa, että virus saadaan pysäytettyä ennen kuin rajoitukset ja karanteenit hankaloittavat koko yhteiskunnan toimintaa.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?