Sen aika koittaa ihan kohta – jaksa vielä odottaa - Kolumnit - Aamulehti

Sen aika koittaa ihan kohta – jaksa vielä odottaa

11.5.2020 7:00

Kahden viikon päästä lähdetään kesälaitumelle, päättötodistus on taskussa ja sitten koittaa tulevaisuus: outo, ihana ja omalla tavallaan pelottava.

Niin on nytkin, mutta täysin poikkeuksellisissa oloissa. Toisen koulutusasteen päättävät saavuttavat odotetun maalin lähtökohtaisesti yksin. Yhteisiä juhlia ei ole silloin, kun pitäisi. Nyt ei lähdetä, vielä, yhdessä juhlimaan ja katsomaan sitä kuuluisaa uuden elämän ensimmäistä auringonnousua. Se jännittävä hetki, kun vaikkapa painaa lakin päähänsä ja kaikki katsovat, rajoittuu nyt kotioloihin.

Suorituksenne on silti yhtä arvokas missä tilanteessa tahansa.

Nostan hattuani kaikille teille, jotka olette jaksaneet puurtaa viimeisiä kursseja kotona ja tehdä lopputöitä sekä kirjoituksia muuttuneessa tilanteessa. Lokikirjaanne voitte merkitä tämän mahdollisesti raskaankin ajan voittona.

Nyt kun itse mietin omaa valmistumisvuottani, joka elettiin todella pitkän aikaa sitten, mietin väkisin, olisiko minusta ollut siihen.

Olette kaikki todella hienoja ja ihailtavan sopeutuvaisia nuoria.

Valmistuminen on yhteisöllinen tapahtuma tavalla tai toisella. Vuosia tunnetut kasvot lähtevät kaikki omille teilleen. Vaikka olette nuoria toki vieläkin, seuraava elämänvaihe pitää määritellä itse. Välivuosi, uusi koulu, työelämä tai jotain ihan muuta muokkaa ajatusmaailmaa. Tulevaisuus voi nyt vaikuttaa epävarmemmalta kuin koskaan. Kukaan ei tiedä, mitä koronavirus aikoo. Se kun ei katso kalenteria tai muistuta olemassaolostaan.

Tunteista on puhuttava. Muistakaa, että aina on joku, joka kuuntelee.

Tampereella ainakin lukioiden yhteisjuhlia järjestetään elokuun lopussa. Tässä hetkessä pitää muistaa maltti. Jos mieli on murheellinen, ettei juhlia voikaan järjestää nyt, kannattaa muistaa, että kaikki ovat samassa tilanteessa.

Videopuhelut ovat olleet osa elämäänne jo pitkään, ja niiden merkitys korostuu nyt. Luuria käteen vain! Olkaa yhdessä, vaikka olettekin erillään. Juuri te nuoret olette esimerkki siitä, miten poikkeuksellisessa tilanteessa kaikki mahdollinen yhteisolo saadaan digitaalisesti maksimoitua. Hetki, jolloin kaikki ovat fyysisesti yhdessä, tulee kyllä.

Sitä kannattaa odottaa ja vaalia. Onnea tulevaan jokaiselle!

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut