Aamulehden kolumni huumorista ja koronaviruksesta 2020. - Kolumnit - Aamulehti

Mieti miten, missä ja milloin vitsailet koronasta – Musta huumori on syytä jättää ammattilaisille

Aamulehden toimittaja Pekka Aalto oli 2011 paikalla todistamassa ilmaveiviä.­

9.4.2020 6:40

Aamulehti

Törmäsin maaliskuun lopulla twitterissä videoon, jossa koomikko imitoi Britannian pääministeriä Boris Johnsonia. Saarivaltiossa jossain määrin tunnettu Darren Altman esiintyi runsaan minuutin kestäneellä videolla tökerönnäköinen peruukki päässä ja kuvaili mietoja koronaoireitaan yskimisen lomassa.

”Älkää tehkö, kuten minä ja kätelkö jokaista vastaantulijaa. Se ei ollut kovin järkevää”, Altman toteaa Johnsonin äänellä.

Sanan vastaantulija tilalla oli hieman roisimpi ilmaus, jota ei nyt ole tarpeen toistaa.

Video on kerännyt twitterissä yli 140 000 käynnistystä. Kimmokkeensa se oli saanut Johnsonin itsensä sosiaaliseen mediaan lataamasta videosta, jossa hän kuvaili terveydentilaansa.

Myönnän naurahtaneeni Altmanin videolle, joka juuri nyt tuntuu lähinnä väärältä.

Johnson on kertonut kätelleensä koronaviruksen takia sairaalaan joutuneita potilaita aiemmin maaliskuussa.

Hänen suhtautumistaan vaaraan epidemian alkuvaiheessa voinee kuvailla huolettomaksi ja uhkarohkeaksi. Tämä on herättänyt myös vahingoniloa ja nykiviä suupieliä.

Tätä kirjoitettaessa tuorein tieto Johnsonista on, että pääministeri on tehohoidossa lontoolaisessa sairaalassa. Valtionpäämies on saanut lisähappea, mutta hengittää ilman hengityskoneen apua, eikä hänellä ole todettu keuhkokuumetta.

Toivottavasti Johnson toipuu mahdollisimman pian täyteen kuntoon. Hänen vaimonsa on raskaana, ja hänellä on maa johdettavanaan.

Missä menevät huumorin rajat? Onko sellaisia?

Timppa saunoo

Suomen menestynein koomikko Ismo Leikola tehtaili kappaleen saunomisen MM-kisoista. Poika saunoo -versio on kerännyt youtubessa yli kolme miljoonaa katselua. Leikola sanoo videolla pohtineensa, onko kappale liian julma, koska venäläinen kuoli löylyyn. Hän päätyi siihen, että ei, koska ei keksinyt yhtään aihetta, mihin joku ei olisi joskus kuollut.

Video on kerännyt 17 000 peukkua, joista vain tuhat osoittaa alaspäin. Osui ja upposi suomalaisten huumorintajuun, myös omaani.

Kuten huumorissa ylipäätään, ratkaisevaa on ajoitus.

Leikola kirjoitti kappaleelle uudet sanat vasta vuosia venäläisen kuoleman jälkeen. Altmanin ajoitus vaikuttaa päivä päivältä huonommalta.

Koronavirus on kaiken kaikkiaan todellinen huumorin kultakaivos. Sosiaalisessa mediassa kiertää toinen toistaan hauskempia ja kekseliäämpiä videoita, kun ihmisillä on ollut aikaa ja videokamera.

Mustan huumorin aika ei ole vielä. Se jääköön tässä vaiheessa sairaaloiden teho-osastoille, jossa hoitajat ja lääkärit käyttävät sitä selviytymiskeinona. Ilman huumoria taakka voisi olla liian painava kantaa.

Kirjoittaja on Aamulehden urheilun uutispäällikkö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?