Älä usko ilmastonmuutoksen kieltäjiä: näitä tilastoja eivät pelkät auringon aktiivisuuden muutokset selitä - Kolumnit - Aamulehti

Älä usko ilmastonmuutoksen kieltäjiä: näitä tilastoja eivät pelkät auringon aktiivisuuden muutokset selitä

28.7.2019 7:00

Aamulehti

Lämpöennätyksiä on taas rikottu eri puolilla Eurooppaa. Yhdysvalloissa mitattiin viikko sitten kaikkien aikojen ennätyslämpötiloja. Kuluvana vuonna ennätykset ovat paukkuneet myös muualla maailmassa.

Yhdysvaltain ilmaston- ja valtamerentutkimuslaitoksen NOAA:n mukaan kesäkuu oli maapallon kuumin mittaushistorian aikana eli 140 vuoteen. Heinäkuu seuraa perässä.

Mittaushistorian aikana maapallo on lämmennyt yhden asteen. Se on hurja nousu näin lyhyessä ajassa.

Vuoden 1880 jälkeisestä lämpötilan noususta kaksi kolmasosaa on tapahtunut vuoden 1975 jälkeen. Nousu on ollut nopeinta viimeisen vuosikymmenen aikana. Seitsemän lämpimintä vuotta 137-vuotisella mittausjaksolla sijoittuvat 2010-luvulle. Vuodesta 2019 on tulossa kahdeksas.

Lämpeneminen kiihtyy. Maapallon järjestelmät lähestyvät uhkaavasti rajoja, joiden ylittämisen jälkeen ei ole enää paluuta.

Tilastot eivät valehtele. Ilmasto lämpenee ihmisen toimien vaikutuksesta nopeammin kuin se muuten lämpenisi.

Älkää uskoko ilmastonmuutoksen kiistäjiä, jotka muistavat aina ilakoida somessa, kun lämpöaalto iskee talvella tai kun kesällä on kylmä.

Älkää uskoko, kun kiistäjät sanovat, että muutoksia on tapahtunut aina ja että käynnissä oleva muutos on vain yksi monista luonnon kierrossa.

Älkää uskoko, kun kieltäjät väittävät, että syy muutokseen löytyy auringon säteilyn vaihteluista.

Auringon aktiivisuus eikä mikään muukaan yksittäinen tekijä selitä käynnissä olevaa rajua muutosta. Ne eivät yksinkertaisesti mahdu luonnollisen muuntelun rajoihin.

Uskokaa tutkijoita, sillä heidän tekemänsä tuhannet tutkimukset kertovat, että maapallolla on parhaillaan käynnissä ihmiskunnan historian suurin muutos. Muutos ulottuu kaikkialle: ihmisiin, eläimiin ja kasveihin.

Keskiviikkona Nature- ja Nature Geoscience -lehdissä julkaistiin kolme uutta tutkimusta. Tutkimuksissa käytiin läpi satoja lämpötilanvaihteluista kertovia eri lähteitä: jäätiköitä, maakerrostumia, koralleja ja puiden vuosirenkaita.

Kävi ilmi, että 2000 vuoden lämpötilanvaihtelut ovat olleet paikallisempia kuin nyt havaittavat. Muutokset eivät ole olleet maailmanlaajuisia. Aiheuttajia olivat usein tulivuoret.

Sen sijaan kahden viimeisen vuosikymmenen aikana muutokset ovat laajentuneet käsittämään jo 98 prosenttia maapallosta.

Viesti on selvä: käynnissä oleva maapallon lämpeneminen ylittää kirkkaasti luonnollisen muuntelun rajat.

Sanotaan, että meillä on kova kiire pysäyttää ilmaston lämpeneminen.

Totta. Kiire on kova. Mutta entä, jos olemme jo myöhässä?

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: