On silmiä avaavaa katsoa vanhempana kriittisesti sarjaa, jota nuorempana ei ole osannut kyseenalaistaa – Television uusinnoista voi oppia, että maailma muuttuu - Kolumnit - Aamulehti

On silmiä avaavaa katsoa vanhempana kriittisesti sarjaa, jota nuorempana ei ole osannut kyseenalaistaa – Television uusinnoista voi oppia, että maailma muuttuu

Kolumni: Kun katsoo vuosien tauon jälkeen uusintaa vanhasta sarjasta, voi löytää itsensä kyseenalaistamasta arvoja ja normeja viihteen takana.

9.8.2019 7:02

Kesä on televisiossa uusintojen aikaa. Kuluneena kesänä olen katsonut Täydellisiä naisia. Sarjan uusinnat alkoivat Ava-kanavalla huhtikuussa ja sarja ilmestyi myös suoratoistopalvelu Viaplayhin.

Olin innoissani, sillä olen katsonut sarjaa viimeksi silloin, kun viimeistä tuotantokautta esitettiin televisiossa ollessani 9.-luokalla vuonna 2012.

Sarjaa katsoessani minut yllätti se, kuinka osa kohtauksista särähti korviini ja vielä varsin voimakkaasti.

Niille, jotka eivät muista tai tiedä, kerrottakoot, että yksinkertaistettuna sarjan alkuasetelmassa on idyllisessä amerikkalaisessa lähiössä asuvia ja varsin hyväosaisia naisia. Kaiken ihmissuhdedraaman keskellä he pitävät kotia pystyssä ja hoitavat lapsia sillä välin, kun mies ansaitsee elantoa töissä. Ennen kaikkea he ylläpitävät onnistuneen elämän kulissia. Sarjan edetessä ilmi käy se, että hahmot ovat kaikkea muuta kuin täydellisiä.

Koska ohjelman ensimmäinen kausi ilmestyi vuonna 2004, sarjassa eletään vuosituhannen alun elämää. Se näkyy.

Hahmojen ongelmat ja juonenkäänteet perustuvat aika ajoin vanhentuneisiin käsityksiin ja normeihin esimerkiksi miehen ja naisen rooleista, vartaloihanteista ja seksuaalisuudesta.

Sarjassa miehelle on mahdoton pala purtavaksi, jos hän ei kykene yksinään huolehtimaan taloudellisesti perheestään, vaan myös vaimon täytyy mennä töihin. Naisen tulee pitää vartalossaan hoikkuudesta kiinni kynsin ja hampain, ja jos se ei onnistu, joku naapuri varmasti ottaa asiakseen ilmoittaa asiasta. Naapurustoon muuttaneesta miesparista saadaan aikaiseksi kohua, mutkikkaita tilanteita ja stereotyyppisiä heittoja.

Nämä kaikki tuntuvat kaukaisilta ja heikolta lähtökohdilta nykypäivän tv-draamalle.

On silmiä avaavaa katsoa vanhempana kriittisesti sarjaa, jonka kaikkia käänteitä ei nuorempana ole osannut kyseenalaistaa. Se osoittaa konkreettisesti, kuinka vallitsevat normit ja stereotypiat voivat viihteen nimissä jäädä kohtauksien takana huomaamatta. Vanhempana on kykyä ja osaamista ajatella toisin. Uskon myös, että osin normit itsessään ovat muuttuneet.

Täydelliset naiset ei tietenkään ole ainoa sarja, jossa väljähtäneitä juonenkäänteitä voi todistaa. Sarjoista vaikkapa Frendit ja Sinkkuelämää perustavat huumoria ja juonta esimerkiksi kulahtaneisiin sukupuolirooleihin.

Olen iloinen siitä, että tietyt kohtaukset ja teemat tuntuvat epäsopivilta yhteiskuntaan ja aikaan, jossa elän. Television uusinnoista voi löytää todisteen, että maailma muuttuu ja kehittyy.

Kirjoittaja on Aamulehden uutistoimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos