Kolumni: Kuumuus nostaa tunteet pintaan ja lomaraivo rehottaa - Kolumnit - Aamulehti

Kuumuus nostaa tunteet pintaan ja lomaraivo rehottaa – Älä anna helteen pilata ihmissuhteita

29.7.2019 7:01

Kesän kuumimpina päivinä helteen terveysvaikutukset nousevat aina puheenaiheeksi. Pahimmillaan helle saattaa johtaa ennenaikaiseen kuolemaan, mutta kuumuus vaikuttaa myös salakavalammin.

Pitkä lämpöjakso nostaa kotien sisälämpötiloja ja vaikuttaa unenlaatuun. Ikkuna auki voi olla hankalaa nukkua, jos ulkoa kuuluu meteliä. Kuumuutta sietää väsyneenä huonommin kuin hyvin levänneenä. Helle luo otolliset olosuhteet pinnan kiristymiselle.

Loma-aikaan ajoittuva höyryjen päästely ja jatkuva kinastelu kotona tunnetaan tuttavallisemmin lomaraivona. Kesäaikaan tunteiden kuohuminen ei varsinaisesti vaadi lomaa, koska helle tekee tehtävänsä, kävi töissä tai ei.

Lomaraivon valtaan joutuneen mielessä pienet asiat kasvavat ulos mittasuhteistaan. Aivojen tunnekeskus raksuttaa nopeammin kuin tietoinen mieli ehtii niitä käsitellä. Mielenterveys kärsii.

Pieni raivoaminen, kiistely ja ovien paukuttelu kuuluu normaaliin elämään. Lomaraivolle ei silti tarvitse antautua. Se ei ole ihmeellinen voima, joka vie vapaan tahdon mennessään.

Oman ja läheisten jaksamisen kannalta lomaraivoa voi ja kannattaa yrittää lievittää. Siihen ei tarvita mindfulness-harjoituksia tai höyryhengittelyä, vaikka niistäkin voi toki olla apua.

Niinkin kliseinen asia kuin keskustelutaitojen harjoittaminen voi tehdä ihmeitä. Kuinka monta riitaa saakaan alkunsa siitä, että joku ymmärtää tai tulee ymmärretyksi väärin? Usein vika ei ole yhdessä ihmisessä, vaan molemmilla tai kaikilla osapuolilla on kehitettävää puhumisen ja kuuntelemisen taidoissa.

Kuunteleminen on kenties tärkein keskustelutaito. Kun toinen puhuu sinulle, älä keskity omaan vastaukseesi (tai vastaiskuun), vaan kuuntele asia loppuun. Jos et ole varma, älä vedä johtopäätöksiä vaan kysy, mitä toinen tarkoitti. Mikään ei ole niin raivoa ruokkivaa kuin sanojen laittaminen toisen suuhun.

Kun koet itse tulleesi väärinymmärretyksi, ota asia puheeksi. Älä huuda ja mökötä, vaan sano, miltä sinusta tuntuu. Joskus voi olla tarpeen poistua tilanteesta ja palata asiaan myöhemmin. Aika helposti unohtuu, että muut ihmiset eivät lue ajatuksiani ja tunteitani.

Somessa vastavuoroinen keskustelu on vaikeaa. Lomaraivon välttämiseksi lienee hyvä idea paastota ainakin kiivaimmista keskusteluista. Hedelmättömän viestiketjun tunnistaa siitä, että aloitusviesti on provosoiva tai vastaukset eivät liity pätkääkään aloitukseen.

Koetetaan siis nauttia kesästä repimättä toisiamme kappaleiksi!

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja ja keittiöpsykologi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?