Kolumni: - Kolumnit - Aamulehti

Kun Bratislavan ihmeiden tekijöistä kirjoitetaan kirja, sen pitää alkaa sanoilla: alussa oli Jukka Jalonen, joka....

Tapani Salo oli paikalla Globenissa, kun Suomi voitti MM-kultaa 1995.

26.5.2019 10:00

Olen nähnyt upeita voittoja, hienoja nousuja, mahtavia maaleja ja upeita suomalaisia tähtipelaajia. Olin paikalla jo Tukholmassa 1995, kun Suomi voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa jääkiekossa.

Olen seurannut ihaillen Teemu Selänteen ja Saku Koivun taituruutta, hämmästellyt Teppo Nummisen eleetöntä osaamista, nähnyt Raimo ”Raipe” Helmisen lättysyöttöjen putoavan vieruskaverin lapaan millimetrin tarkasti.

Sebastian Aho, Patrik Laine, Aleksander Barkov, Mikko Rantanen – koko uusi suomalainen NHL-sukupolvi on tehnyt suuren vaikutuksen.

Mutta silti Jukka Jalosen Leijonat 2019 Slovakian MM-kisoissa on jotain vielä enemmän.

Olemme todistaneet otteluissa Ruotsia ja Venäjää vastaan jotain aivan suurenmoista.

Upeita tähtipelaajia ja heidän temppujaan on hieno seurata, mutta vielä upeampaa on seurata suuren joukkueen yhteistyötä.

Sellaisen olemme nähneet Kosicessa ja Bratislavassa, JOUKKUEEN, jossa kukaan ei ole toistaan suurempi. On vain suuri yhteinen joukkueelle sykkivä sydän. Viisi pelaajaa kerrallaan käy jäällä tekemässä asioita vieruskaverin puolesta.

Ihmisen tahto on uskomaton voimavara. Juuri siitähän Leijonien voitoissa on ennen kaikkea kysymys: tahdosta ja halusta näyttää. Vastapuolen pelaajat tienaavat miljoonia NHL:ssä, mutta Suomen pelaajat ovat heitä etevämpiä, kun puhutaan siitä, mistä jääkiekossa on pohjimmiltaan kysymys. JOUKKUEPELISTÄ.

Kuinka moni tunsi ennen turnauksen alkua Kevin Lankista? Joku farmiliigan vahti rapakon takana.

Lauantain Venäjä-kamppailun jälkeen koko jääkiekkoa seuraava maailma tietää Lankisen. Välierässä oli vastakkain kaksi erinomaista maalivahtia, Lankinen ja Venäjän Andrei Vasilevski. Lankinen vei voiton kaksinkamppailussa. 3,5 miljoonan vuosipalkkaa Tampa Bayssa nauttivalle Vasilevskille upposi Marko Anttilan laukaus. Lankinen ei antautunut kertaakaan. Pelin jälkeen hän sanoi hiukan hämillään tunteneensa, ”että tuli tehtyä jotain erityistä.”

Entä mitä pitäisi sanoa Marko Anttilasta – Lempäälän lähettiläästä, joka on suuri mies (203 senttiä) ja tekee suuria maaleja: Ensin Ruotsi-ottelun tasoitusmaali, sitten Venäjä-pelin voittomaali. Hän on Leijonien sielu, peruskallio, joka ei horju.

Kun Leijonat voitti 2011 MM-kultaa Bratislavassa, kaikki puhuivat Suomesta Mikko Koivun joukkueena. Tämä leijonamiehistö on Marko Anttilan joukkue.

Ei pidä unohtaa menestystarinan käsikirjoittajia, päävalmentaja Jukka Jalosta ja valmennustiimin muita jäseniä. Kun Bratislavan ihmeiden tekijöistä kirjoitetaan kirja, sen pitää alkaa sanoilla: alussa oli Jukka Jalonen, joka....

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: