Ruotsissa tehtiin se, mikä Suomessa olisi pitänyt tehdä – lopputulos suomalaisessa ampumahiihdossa on kammottava - Kolumnit - Aamulehti

Ruotsissa tehtiin se, mikä Suomessa olisi pitänyt tehdä – lopputulos suomalaisessa ampumahiihdossa on kammottava

Ruotsin ampumahiihto nousi savuavilta raunioilta huipulle, Suomi kyntää entistä syvemmällä, kirjoittaa Santtu Silvennoinen.

9.12.2019 9:30

Suomen miehet ylittivät maalilinjan sijalla 18 lauantaina ampumahiihdon maailmancupin viestissä Östersundissa. Naiset pääsivät pyhänä tulosliuskan riville 17 ilman Kaisa Mäkäräistä.

Östersundin maailmancup on suomalaisille ja muille B-korin urheilijoille helpoin paikka tehdä tulosta, kun ykkösketjun urheilijat ovat vielä hieman kesäterässä. Kotimaan jyrien Jarkko Kauppisen ja Olli Hiidensalon yllättävät huippusijoitukset Ruotsista vuosien varrella kertovat kupletin juonen.

Tänä vuonna Östersund ei näyttänyt minkäänlaista uutta toivoa Suomen maajoukkueen massassa Mäkäräisen takana. Vanhoista nimistä Mari Eder suoriutui pikakisassa kelvollisesti. Tero Seppälä eteni molemmissa henkilökohtaisissa kilpailuissa cupin pisteille sijoille 38 ja 26.

Mäkäräinen on ollut lajinsa absoluuttisella huipulla alkutalvesta 2010 alkaen. On järjenvastaista, ettei joensuulaisen menestysputken aikana yksikään toinen suomalainen ole päässyt lähellekään maailman kärkeä. Mari Ederillä on toki kolme palkintopallipaikkaa, mutta hän oli jo maajoukkueporukoissa Mäkäräisen lyötyä läpi kaudella 2010–11.

Joensuulainen on innostanut lapsia lajin pariin, esimerkiksi 12–15-vuotiaiden sarjoissa on yli 100 innokasta harrastajaa. Ongelmat alkavat täysikäisyyden kynnyksellä, kun Ampumahiihtoliiton tarjoama selkänoja on paperia. Kärjistetysti sanottuna vain ne, joiden vanhempien lompakko on kunnossa, pystyvät jatkamaan lajia tosissaan.

Ampumahiihtoliiton väen tarmo menee keskinäiseen riitelyyn, herrojen saavutettujen asemien pönkittämiseen ja ykkösurheilijan pitämiseen tyytyväisenä.

Oiva osoitus sekoiluista on A-maajoukkueen päävalmentajien vaihtuvuus tällä vuosikymmenellä. Josef Obererlacher, Pelle Lindell, Jari Karinkanta, Marko Laaksonen, Antti Leppävuori ja Jonne Kähkönen ovat vuorollaan vetäneet vuoden tai kaksi.

Hanna Öberg (vas.) ja Sebastian Samuelsson ovat Ruotsin ampumahiihdon tähdet.

Ruotsin ampumahiihto oli tähtiurheilija Helena Ekholmin lopettamisen jälkeen vuonna 2012 suunnilleen samankaltaisessa tilanteessa kuin Suomen massa Mäkäräisen takana.

Vuonna 2018 Korean olympiakisoista sinikeltaiset voittivat muun muassa kaksi kultaa ja yhteensä neljä mitalia. Viime vuoden MM-kisoissa Ruotsi sai kolme mitalia.

Länsinaapurissa tehtiin se, mitä paljon parjattu Mika Kojonkoski alleviivasi Olympiakomitean pomokaudellaan: parhaat urheilijat parhaaseen valmennukseen ja parhaisiin olosuhteisiin. Ruotsissa se tarkoitti, että valmentajaksi pestattiin maineikas Wolfgang Pichler, jonka johdolla tiimiin otettiin motivoituneimmat urheilijat ja keskitettiin lajitoiminta Östersundiin.

Onnistuisiko vastaava Suomessa?

–  En jaksa uskoa. Suomessa eri seuroilla ja paikkakunnilla ei ole yhteisiä intressejä. Ruotsissa on Östersundin takana pari pienempää keskusta, mutta eivät ne riitele keskenään. Ruotsissa on yhteinen linja, Ruotsin ja Suomen maajoukkueissa valmentanut Marko Laaksonen vastasi viime keväänä.

Ruotsalaisten tempun arvoa nostaa se, ettei ampumahiihto ole maassa erityisen seurattua. Östersundin maailmancupissa oli pari tuhatta katsojaa per kisapäivä. Maan suurimmista lehdistä sai etsiä juttuja suurennuslasilla.

Olympiavoittaja ja MM-kultamitalisti Hanna Öberg on maansa kuudenneksi seuratuin urheilija. Kolmen kärjen muodostivat hiihtäjä Charlotte Kalla, jalkapallovalmentaja Janne Andersson ja jalkapalloilija Zlatan.

Suomessa ampumahiihto on ollut Ylen lippulaivatuotteena koko vuosikymmenen. Viimeiset vuodet Mäkäräinen on useiden eri tutkimusten perusteella ollut Suomen suosituin urheilija, jopa kulttimaineen saavuttanutta kilpa-autoilija Kimi Räikköstä suositumpi.

Ja niin: Ruotsin miehet olivat viikonlopun viestissä Östersundissa viidensiä, naiset kolmansia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: