Tältä tuntui sairastaa sikainfluenssaa – onko sinulla muistoja pandemioista? - Kolumnit - Aamulehti

Tältä tuntui sairastaa sikainfluenssaa – onko sinulla muistoja pandemioista?

27.3.2020 7:51

Muistan vieläkin, miten se alkoi. Olin kirjoittamassa juttua ruotsalaisesta illusionistista Joe Laberosta, kun alkoi viluttaa ankarasti. Hain naulakosta huivin harteille ja jatkoin kirjoittamista.

Jossain takaraivossa jyskytti ajatus, että jos en nyt saa juttua valmiiksi, se saattaa jäädä kokonaan kirjoittamatta, sillä taikurin Tampereen-keikka lähestyi.

Elettiin lokakuun loppua 2009 ja sikainfluenssa oli alkanut riehua Tampereellakin.

Laitoin juttuun viimeisen pisteen ja kävin sanomassa pomolle, että nyt on sen verran ankea olo, että lähden kotiin. Sen jälkeen muistikuvat ovat hatarat.

Kuume nousi ensin minulle, sitten puolisolle. Sitä kesti reilun viikon, mikä on poikkeuksellista, sillä minulla on harvoin kuumetta.

Muistan voimattomuuden – ruuanlaitto tuntui jo ajatuksena ylivoimaiselta. Muistan, miten koetin höyryhengityksellä helpottaa oloa. Työterveydestä neuvottiin kahden käynnin jälkeen pysymään kotona, sairausloman jatkuminen ei siinä kohtaa enää vaatinut uutta näyttäytymistä.

Pyhäinpäivänä uskaltauduin ensimmäistä kertaa ulos. Kävelin vajaan kilometrin matkan Kalevankankaan hautausmaalle viemään kynttilän. Ponnistus tuntui samalta kuin olisin juossut maratonin.

Moni on kysynyt, miltä sikainfluenssa tuntui. Olen yleensä vastannut, että se tuntui ärsyttävältä ja kovalta flunssalta, josta kuitenkin selvisin levolla ja kuumelääkkeillä. Joidenkin muiden kokemukset voivat olla tyystin erilaiset.

Vaikka tauteja ei ole järkevää verrata toisiinsa, nyt koetteleva koronaepidemia tuo väistämättä muistoja mieleen.

Aamulehti tekee jutun suomalaisten epidemiamuistoista. Kokoamme tarinoita ihmisten kokemista pandemioista: vuosina 1957–1958 riehuneesta aasialaisesta, vuosina 1968–1969 koetelleesta hongkongilaisesta ja vuosina 2009–2011 levinneestä sikainfluenssasta.

Sairastitko jonkin niistä? Lähetä muistosi mieluiten joko sähköpostilla osoitteeseen al.ihmiset@aamulehti.fi tai vastaa tämän kolumnin lopussa olevan lomakkeen kautta. Voit lähettää myös kirjeen osoitteeseen Aamulehti, Hyvä elämä, PL 327, 33101 Tampere. Lähettämällä tarinasi annat samalla luvan sekä tarinan että nimesi julkaisulle.

Kirjoittaja on Aamulehden tuottaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: