Kolumni: Black Fridayn herättävimmät kyltit seisoivat sittenkin kauppakeskuksen ulkopuolella - Kolumnit - Aamulehti

Black Fridayn herättävimmät kyltit seisoivat sittenkin kauppakeskuksen ulkopuolella

Black Friday voi toimia paitsi tarjousten hyödyntämisen, oman kulutuksen tarkasteluun, kannustavana päivänä, kirjoittaa Henriikka Korte kolumnissaan.

3.12.2019 7:00

Aamulehti

Sohva, astianpesukone tai televisio. Etsitkö sinäkin jotakin näistä huokeaan hintaan viime viikon perjantain ostospäivän tarjouslehtisistä? Tuskin olet ainoa.

Satojen tai tuhansien eurojen hankinnoissa lätkäisty 10 tai 20 prosentin alennus tuntuu jo suurelta voitolta. Siksi ymmärrän hyvin, miksi moni ajoittaa isojen hankintojen tekemisen Black Fridayn kaltaisiin ostospäiviin.

Kun puhutaan Suomessakin 2010-luvulla paikkansa vakiinnuttaneesta Black Fridaysta, herkästi keskusteluun nousevat ainoastaan heräteostokset ja vastuuton kuluttaminen. Ne ovat todellisia ongelmia, mutta voi tarjousten hyödyntämisen takana olla harkittujakin päätöksiä.

Jos omalla ostoslistallani olisi parhaillaan merkittäviä hankintoja, todennäköisesti laskelmoisin itsekin tarkkaan, minä päivänä ostoksille on taloudellisesti kannattavinta suunnata.

Black Friday voi toimia paitsi tarjousten hyödyntämisen, oman kulutuksen tarkasteluun, kannustavana päivänä. Tampereella saatiin tästä oiva osoitus perjantaina.

Kolme tamperelaista lukiolaista päätti toimia, kun valtavaksi kulutusjuhlaksi kasvaneen Black Fridayn ja aiemmin viime viikolla vietetyn kansainvälisen ilmastolakon yhdistelmä alkoi ahdistaa ja ärsyttää.

He kokoontuivat yhteen ja kirjoittivat pahvinpaloille sellaisia lauseita kuin "Mieti! Tarvitsetko oikeasti?".

Nuorten tavoitteena oli muistuttaa kauppakeskukseen suunnanneita tarjoushaukkoja vastuullisesta kuluttamisesta. Toimi, ainakin omalla kohdallani.

Mielestäni Black Fridayn mieleenpainuvimmat kyltit seisoivat tänä vuonna sittenkin kauppakeskusten ja mainostaulujen ulkopuolella.

En ryhtynyt perjantaina täydelliseen ostolakkoon, mutta ostospäivä sai pohtimaan omaa ostokäyttäytymistä ja asiaa laajemmin.

Maailman ylikulutuspäivä meni jo kolme kuukautta sitten ja Suomen vielä aiemmin, jo huhtikuun alussa.

Tämä vuosi ei ole poikkeus. Viime vuosina se vuoden päivä, jona ihmisten ekologinen jalanjälki laskennallisesti ylittää maapallon biokapasiteetin kuluvan vuoden osalta, on ajoittunut toistuvasti elokuun alkuun.

Missä vaikutukset näkyvät seuraavaksi?

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos