Ystävät alkavat ottaa yhteyttä - Kolumnit - Aamulehti

Minä täällä hei, vieläkö muistat? – Nuoruuden ystävien yhteystiedot kannattaa pitää tallessa

Tosiystävyys kestää pitkänkin erossa olon, mutta matkan varrelle voi osua myös henkilöitä, joihin pettyy tai väsyy. Joko sinä olet saanut mukavia viestejä vuosikymmenten takaa?

26.5.2019 7:18

Kuulin nuorena juttuja siitä, miten vanhemmiten ystävät alkavat ottaa uudestaan yhteyttä. Nyt olen tullut siihen ikään, että ilmiö on tavoittanut myös minut.

Moni vanha ystävä on jo löytynyt, ja yllättäviä viestejä tulee tämän tästä lisää. Tuorein esimerkki on ulkomaille muuttanut kaveri, josta kuulin viimeksi 42 vuotta sitten.

Tapasimme heti, kun hän saapui käymään Suomessa. Ajelimme pitkin kotiseutua ja peilasimme toisistamme sitä, kuinka paljon tuttua on jäljellä. Puhuttavaa riitti loputtomiin. Päätimme tavata kesällä uudestaan.

Saan pian nähdä myös joukon 1980-luvun työkavereita. Meillä oli yli 30 vuotta sitten pienessä merenrantakaupungissa niin tiivis yhteisö, että viihdyimme hyvin yhdessä vapaa-aikanakin. Puhelut ovat venyneet pitkiksi jo tässä vaiheessa, kun vasta kokoamme väkeä yhteen.

Yhteys voi katketa

Tapaamisia järjestellessä jäin miettimään kaikkia niitä, jotka ovat jääneet matkani varrelle. Joitakin heistä kaipaan, toiset ovat jääneet vain haalistuviksi kuviksi muistojen albumissa.

Työpaikkojen, paikkakuntien, elämäntilanteiden ja harrastusten vaihtuessa ihmisiä tulee ja menee. Se kuuluu elämään. Tiiviskin yhteys voi hiipua silloin, kun yhteinen nimittäjä jää historiaan.

Joskus kohdalle voi osua henkilöitä, joihin pettyy, väsyy tai joista vain etääntyy niin, että yhteydenpito loppuu. Ehkä kyseessä on ollutkin enemmän tuttavuus kuin ystävyys.

Lopahtaneen ystävyyden taustalla voi myös olla jotain selvittämätöntä. Ystävyyden arvo mitataan siinä, jääkö tilanne auki vai ei.

Lähetä jokin viesti

Tosiystävyys kestää pitkänkin erossa olon. En usko telepatiaan, vaikka sain hiljattain vihjeen sen olemassaolosta. Kävi näet niin, että eräs nuoruuden ystävä alkoi pyöriä mielessäni niin usein, että lopulta aloin metsästää hänen yhteystietojaan. Panin vanhanaikaisesti postikortin menemään.

Samaan aikaan toisaalla ystävä oli tuntenut ja toiminut täsmälleen samoin. Voitte kuvitella hämmästykseni, kun seisoin postilaatikolla häneltä tullut kortti kädessäni. Ystävyys uudistettiin heti ja tapaamme nykyään säännöllisesti.

Nuoren aikuisuuden vaihtelevissa tilanteissa kannattaa pitää jokin säie tallessa niihin ihmisiin, jotka jättävät kauniin, kirkkaan jäljen. Aikojen päästä eteen voi tulla päivä, jona haluat lähettää meilin, tekstarin, yyveen, hymyn tai sydämen.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos