Kolumni: Jaetaanko teillä kotityöt tasan? Parisuhdesimulaattorissa tätä voisi testata - Kolumnit - Aamulehti

Jaetaanko teillä kotityöt tasan? Parisuhdesimulaattori voisi auttaa

Parisuhdesimulaattorilla voisi mallintaa jo etukäteen, mitä vaikutuksia parisuhteeseen olisi erilaisilla positiivisilla ja negatiivisilla teoilla, kuten kotitöiden ja lastenhoidon jakamisella tasan, lupausten pitämisellä, puhumattomuudella ja pettämisellä.

9.9.2019 6:37

Aamulehti

Viisas ihminen on keksinyt simulaattoreita monen tärkeän asian harjoitteluun: on golf-, helikopteri-, ralli- ja autokoulun pimeänajosimulaattoreita. Ne kaikki opettavat välttämään häviötä tai vaaraa – tai toimimaan vaaratilanteissa.

Parisuhdetta ei voi simuloida muuten kuin elämällä parisuhteissa ja lukemalla ehkä opettavaisia tarinoita muiden parisuhteista.

Parien tavallisimmat riidanaiheet ovat kotityöt, lastenkasvatus, yhteinen aika, läheisyyden puute ja raha.

Etenkin erittäin moni pienten lasten vanhempi pohtii eroa, koska työmäärä kotona tuntuu loppumattomalta, ellei kumppani osallistu kotitöihin ja lastenhoitoon täysillä.

Auttaisiko parisuhdesimulaattori? Jos joku kehittäisi sellaisen, sillä voisi testata, millaiseen lopputulokseen eri valinnat voivat johtaa.

Simulaattorissa voisi kokeilla, mitä tapahtuisi, jos kotityöt tehtäisiin jotakuinkin tasan, jos kumpikin ehkä joustaisi mielipiteissään siitä, mitä kotona on tarpeellista tehdä, ja jos kumpikin hoitaisi lapsia riittävästi. Simulaattori mallintaisi myös, miten siivoojan palkkaaminen vaikuttaisi.

Simulaattorissa voisi kokeilla, miltä tuntuu tilaaja—tuottaja-malli, johon joissakin parisuhteissa on edetty: nainen tilaa tehtävät hommat ja mies tekee, ainakin osan.

Moni mallin käyttöön ajautunut nainen kertoo, että kun joutuu toimimaan työnjohtajana, parisuhde ei tunnu enää tasaveroiselta.

Parisuhdesimulaattorissa voisi kokeilla myös eron seurauksia, kuten taloudellista pärjäämistä ja yksin lapsista vastuussa olemista.

Eroihin johtavat tutkimusten mukaan myös vuorovaikutusongelmat, uskottomuus ja luottamuspulmat.

Monissa suhteissa kumppani yrittää saada toista puhumaan, jopa vuosia, mutta toinen ei näe mitään puhuttavaa, ja katsoo ennemmin televisiosta jalkapalloa. Puhumattomuuden lopullisia vaikutuksia parisuhteeseen voisi kokeilla simulaattorissa.

Jos simulaattorissa kokeilisi vieraan ihmisen kanssa sänkyyn päätymistä, lopputulos olisi useimmiten sama kuin tosi elämässä tutkitusti: ero. Rallisimulaattorillakaan ei voi ajaa päin puuta 200 kilometrin tuntinopeudella ilman, että matka tyssää.

Miten simulaatiossa kävisi, jos lupaisi aina kumppanilleen hoitaa jonkin homman, tulla ajoissa kotiin, olla juomatta tai pitää tänään huolen lapsista, mutta pettäisikin taas lupauksensa?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: