Meillä on upeat hiekkarannat, mutta jotain silti puuttuu - Kolumnit - Aamulehti

Meillä on upeat hiekkarannat, mutta jotain silti puuttuu

18.7.2020 8:00 | Päivitetty 18.7.2020 8:07

Tämän kolumnin ilmestyessä olen jo aloittelemassa kesälomaani. Nyt vielä pohdin, mitä lomallani tekisin. Aurinko on paistanut lämpimästi aamupäivän, mutta sopivasti etätöideni alkaessa taivaalta ravahtaa ponteva sadekuuro.

Puolet perheestä on parhaillaan muutaman päivän kotimaan turneella. Perheen omaan pikaviestisovellusryhmään putoilee kuvia: lauttajonossa Hailuodossa, tytär pilvisessä Oulussa, Kalajoen upealla hiekkarannalla.

Rannalla on autiota ja tyhjää. Tuuli puhaltaa niin kylmästi, että jopa merelliseen ilmaan tottuneet perheenjäsenemme epäröivät kävelyä rannalla.

Kalajoen hiekat ja Porin Yyterin sannat vetävät kauneudessaan vertoja Välimeren rannoille, mutta auringonpalvojille ne ovat epävarmoja kohteita. Ja nyt meille suositellaan kotimaanmatkailua.

Maamme on kaunis, eihän siitä mihinkään pääse, mutta ulkomaanmatkailu ei pelkästään avarra maailmankuvaa. Matkatoimistoissakin se tiedetään. Jos Suomen kesä on sateinen ja kolea, etelänmatkat tekevät kauppansa.

Vuosikausia sitten tuolloinen kollega läksytti meitä samassa kahvipöydässä istuneita vähäpätöisistä ongelmistamme. Että kehtasimmekin valittaa huonoa säätä, kun maailmassa on niin paljon todellisia ongelmia.

Tänä kesänä tämä vähäpätöinen ongelma yhdistyy maailmanlaajuiseen vitsaukseen. Lomasuunnittelun vaikeuskerrointa ja epävarmuutta lisää koronavirus.

Vaikka rajoja vähitellen avataan, uskallanko silti lähteä Suomen rajojen ulkopuolelle, kun Suomessakin epäilyttää? Miten se ketku virus oikeasti käyttäytyy, kun se edelleen ilmestyy sinne tänne, maatiloille, päiväkoteihin ja paikkakunnille, joissa sitä ei ole viikkoihin havaittu?

En ole kesälomallani harrastanut etelänmatkailua, mutta vähintään Ruotsissa olen sentään joka vuosi käynyt. Hmm...

Entä miten käy kesän juhlien, joita niitäkin usein lomiin mahtuu? Yleensä juhlien onnistumista ennakoidaan sään perusteella. Jos vain aurinko paistaa, juhlat onnistuvat.

Tuttava siirsi tähän kesään osuvien pyöreiden vuosien juhlimista ensi vuoteen. Meillä mietitään, kuka uskaltaa tulla toukokuun lopulta elokuun lopulle siirtyneisiin ylioppilasjuhliin. Sukua asuu ympäri Eurooppaa.

Tytärkin puhui keväällä ylioppilasjuhlien siirtämisestä vuodella, mutta olisivatko ne enää ylioppilasjuhlat?

Turvaväli on helppo pitää vieraisiin ihmisiin marketissa, mutta entä rakkaisiin sukulaisiin, joita ei ole nähnyt kuukausiin.

Olen toiveikas. Omassa elämässäni ylioppilasjuhlat ovat olleet ainoat minulle järjestetyt suuret juhlat.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?