Moron kolumni Päivi Vasara - Kolumnit - Aamulehti

Tunnustan: Olen tehnyt pörssikatsauksia olemattomalla osaamisella ruutupaperivihon arkin ohjeiden avulla

23.5.2020 10:18

Nyt minä kirjoitan asiasta, joka ei kuulu minulle ollenkaan, mutta kuuluu kuitenkin. Mielipiteet ovat omiani.

Talous on aina matala-asteisesti kiinnostanut minua. Hyvin kauan sitten olin pätkätöissä yhden kevään Aamulehden taloustoimituksessa.

Taloustoimituksen päällikkö Jorma Salminen antoi minulle ruutulehtiön arkin, jossa oli, mihin lukuihin pitää kiinnittää huomiota. Näillä eväillä tein pörssikatsauksia lehteen. Ai kamala sentään, miten vähällä tiedolla ja taidolla niitä teinkään. Rikos on jo hyvän aikaa sitten vanhentunut, joten sen voi kertoa.

Kesän alennusmyyntien katteesta kaupoille kirjoitin niin reippaalla otteella, että Uuden Suomen päällikköportaan puhelimet kuumeni.

Vuosikymmeniä sitten oli tapana häivyttää yrityksen nimi. Kerrottiin vaikka, että suksia on myyty niin ja niin paljon eräässä keskustan urheiluliikkeessä.

Rajanveto oli rankka. Niin sen pitääkin journalistisesta näkökulmasta olla. Jutut juttuina ja ilmoitukset ilmoituksina. Tämä pätee edelleen.

Nyt mainitaan liikkeen nimi, jos puhutaan vaikkapa siitä, mitä elintarvikkeita kaupunkilaiset ovat korona-aikana hamstranneet. Minusta se on oleellinen tieto.

Minua kiinnostaa talouselämän matalin taso ja paikallisuus. Moroon olen tehnyt juttusarjan pirkanmaalaisista tehtaanmyymälöistä.

Se ei alkanut korkealentona. Menin kuvaajan kanssa Sidosteelle ja kerroin, mitä meinaan tehdä. Minut ohjattiin ystävällisesti, mutta päättäväisesti pyytämään lupaa pääkonttorin hallinnosta. Sain luvan.

Tehdasmyymäläsarjasta tuli suosittu. Niitä leikattiin talteen. Sarjasta jäi uupumaan yksi lippulaiva eli Finlaysonin tehtaanmyymälä aivan toimituksen naapurissa Finlaysonilla. Ehkä olisi aika se tehdä.

Koronan aikana olen tehnyt pientä juttusarjaa tilanteen luomista uusista tuote- ja toimintaideoista. Sitä on ollut mielenkiintoista tehdä. Huomasin, että juttuja yhdistää se, että naiset ovat asialla. Niitä yhdistää myös sinnikkyys ja luovuus.

Arvojani ovat kotimaisuuden suosiminen ja kestävyys. Päätin aikoinaan, että suosin huonekaluostoksissa suomalaisuutta ja umpipuuta. Se merkitsi, että sohvan haaveiluista ostoon kului kuusi vuotta. Piti ensin säästää rahat. Ostin juuri sen sohvan, johon olin silmäni iskenyt. Se on käytössä edelleen.

Toimittajakielessä on käytössä sana puffi. Se tarkoittaa jutun sekoittumista mainokseen. Tähän ei saa sortua kunniallisessa mediassa.

Moron talousjutut ovat aina paikallisista pienyrityksistä. On arvokasta kertoa oman kylän yritteliäisyydestä. Juttuihin sisältyy kiinnostavaa tietoa ja yrittäjien tarinat ovat kertomisen arvoisia. Pieniä uutisiakin ne ovat.

Kirjoittaja on Moron toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?