Kolumni: Kirjasta innostuminen on yksi ratkaisu heikkenevään lukutaitoon - Kolumnit - Aamulehti

Suomalaisten lukutaito heikkenee ja yhä harvempi tarttuu kirjaan – Lapsien lukukipinää täytyy tukea kaikin keinoin

Kolumni: Kirjasta innostuminen on yksi ratkaisu heikkenevään lukutaitoon.

23.8.2019 7:42 | Päivitetty 23.8.2019 10:15

Kymmenvuotiaana haalin lähikirjaston hyllystä niin paljon Neiti Etsiviä, kuin jaksoin kantaa. Rakastin lainauspäätteen hentoa piippausta ja ääntä, joka syntyi, kun kirjastonhoitaja pinosi kirjat torniksi.

Ahdoin ne reppuun, luin kannesta kanteen ja palautin yleensä jo seuraavalla viikolla.

Sittemmin olen antanut Cecelia Ahernin naurattaa ja Khaled Hosseinin itkettää. Chimamanda Ngozi Adichie on vienyt minut Nigerian auringon alle, Ildefonso Falcones Barcelonan kujille ja Jane Austen ja Brontën sisarukset englantilaisnummille ja yläluokan kartanoihin.

Kierrän antikvariaatteja ja yritän etsiä aarteista kalleinta, Julia Childin loppuunmyytyä ranskalaista keittokirjaklassikkoa Mastering the Art of French Cuisine, jossa on maailman herkullisin ratatouille-resepti.

Vaikka en minä kirjaa reseptin takia etsi. Sen löytää Googlesta nopealla haulla. Tärkeintä on 700-sivuinen opus, joka tuntuu mukavan painavalta käsissä ja jonka sivut rapisevat selailtaessa.

Lapsuudessa syntynyt rakkaus kirjoihin on juurtunut syvälle. Mikään digitaalinen ei voi saada aikaan sitä samaa innostusta, johon vain painettu kirja pystyy.

Lasten ja nuorten lukukiinnostuksen vähenemisestä ja lukutaidon rapistumisesta on puhuttu pitkään. Edelleen suomalaisten lukutaito on maailman kärkeä, mutta kehityssuunta on huolestuttava.

Muun muassa taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n tutkimustulokset paljastavat, että hajonta lukutaidossa kasvaa. Alle 25-vuotiaiden lukutaito on heikompi kuin reilu vuosikymmen sitten.

Aamulehti uutisoi tällä viikolla Lastenkirjainstituutin toteuttamasta ja Suomen Kulttuurirahaston rahoittamasta Lukuklaani-hankkeesta, jonka tavoitteena edistää lasten ja nuorten lukemista.

Hanke lahjoittaa tänä syksynä jokaiselle Suomen ylä- ja yhtenäiskoululle 112 kirjan paketin. Viime vuonna kirjapaketteja lähetettiin alakouluille.

Jutussa äidinkielenopettaja Elina Mäntylammi sanoo uskovansa, että kiinnostavan näköisen kirjan antaminen nuoren käteen on paras keino innostaa lukemaan.

Saman näkemyksen jakaa Äidinkielen opettajain liitto, joka lisäksi korostaa kirjojen helpon saatavuuden tärkeyttä.

Koulukirjastot ovat usein valikoimiltaan vaatimattomia. Julkisista kirjastoista puolestaan moni on viime vuosina suljettu, niin myös se, josta itse lapsena hamusin luettavaa.

Ruutuaika kaappaa nykyään ison osan nuorten elämästä. Lukemisesta innostumista täytyy tukea kaikin mahdollisin keinoin, ja Lukuklaanin kaltaiset hankkeet ovat askel oikeaan suuntaan.

Koska kun liekki lukemiseen kerran syntyy, se roihuaa usein vielä aikuisenakin.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: