Kolumni: Patrik Laine, ole ahne sopimusneuvotteluissa - Kolumnit - Aamulehti

Patrik Laine, ole ahne sopimusneuvotteluissa – liian monet urheilijat tuhlaavat miljoonansa uran päättyessä

Kolumni: Mietin tiistaiaamuna, onko Patrik Laine yhä Tampereella, kun NHL:n runkosarja alkaa 3. lokakuuta.

Lauri Lehtinen muistuttaa aiemmista saavutuksista.

4.9.2019 8:00

Aamulehti

Tiistaiaamu toi kiekkoihmisille kutkuttavaa tietoa Hakametsän jäähallin uumenista.

Patrik Laine harjoitteli kasvattiseuransa Tapparan kanssa. Tesoman maalitykki teki niin viime vuonnakin valmistautuessaan NHL-kauteen. Myös tuolloin päällä olivat Winnipeg Jetsin varusteet.

Tilanteessa oli nyt erilainen maku kuin viime vuonna.

Vuosi sitten Hakametsän jäähallin lehtereillä mietin, kuinka monta maalia Laine taalaliigassa iskeekään kaudella 2018–19. Riittääkö 40 maalia? Ehkäpä 50?

Tiistaiaamuna Tapparan julkaisema video Laineesta toi mieleen sen, onko Laine yhä Tampereella, kun NHL:n runkosarja alkaa 3. lokakuuta.

Laineella ei ole tällä hetkellä sopimusta Jetsin kanssa. Hän on niin sanottu rajoitettu vapaa agentti (restricted free agent, lyhennetään usein RFA), joten muut NHL-seurat voivat tehdä oman sopimustarjouksensa Laineelle.

Jetsillä olisi tällöin viikko aikaa vastata tarjoukseen ja pitää Laine Kanadassa.

On mahdotonta sanoa, missä vaiheessa Laineen sopimusneuvottelut ovat. Ne voivat olla joko täyttä häkää käynnissä, pattitilanteessa tai jotain siltä väliltä. Fakta on, että NHL-joukkueiden leirit alkavat syyskuun puolessa välissä. Kiire tulee.

Laine, 21, ei ole tilanteessaan yksin. Lukuisat muutkin NHL-tähdet, kuten Mikko Rantanen, Mitchell Marner ja Brayden Point, ovat yhä neuvottelupöydissä – tai tarkalleen ottaen heidän agenttinsa ovat.

Sopimusneuvottelut ja suuret rahat ovat kiinteä osa Pohjois-Amerikan suurten urheilusarjojen luonnetta.

Mielestäni Laineen on pidettävä kiinni jokaisesta pennistä, jonka hän voi saada Jetsin taskuista.

Huippu-urheilijoiden urat ovat lyhyitä. Heidän ei tarvitse pohtia eläkeikien nousua, sillä urheilu-uran aurinko laskee armotonta vauhtia.

Yhtä kiistaton fakta on se, että monet urheilijat ovat kärsineet talousvaikeuksista uriensa päättymisen jälkeen.

Sports Illustrated kertoi vuonna 2009, että 78 prosenttia amerikkalaisen jalkapallon NFL:n pelaajista on talousongelmissa kaksi vuotta uriensa päättymisen jälkeen. Koripallon NBA:n pelaajista 60 prosenttia on varattomia viisi vuotta sen jälkeen, kun ura on ohi.

Patrik Laine on fiksu nuori mies, enkä ennakoi hänen konkurssiaan. Historia kuitenkin osoittaa, että mahdollisuuksia isoihin sopimuksiin ei suoda montaa kertaa uran aikana. Yksikin loukkaantuminen voi ryöstää tulevaisuuden tienesteistä kymmeniä miljoonia euroja, eivätkä seurat tai heidän upporikkaat omistajansa anna armoa jälkikäteen.

Siispä Patrik, pysy tiukkana. Hakametsässä kelpaa hioa rannekutia kuntoon.

Kirjoittaja on Aamulehden urheilutoimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut